1. Assassin's Quest - Robin Hobb (arvio tulossa)
Vaihdoin puolessa välissä äänikirjaan, mikä oli viisas ratkaisu. Äänikirja oli todella hyvä ja lisäksi nopeutti etenemistä valtavasti. Niin kuin odottaa saattoi, kokemus oli yhtä upea kuin aina Hobbin kirjoja lukiessa. Yllätyin kuitenkin siitä, kuinka paljon olin unohtanut kirjan sisällöstä. Olin esimerkiksi unohtanut täydellisesti osan eräitä henkilöitä koskevasta informaatiosta ja siitä, kuinka paljon tämä kolmas osa laajentaa käsitystä fantasiamaailmasta ja sen taikuudesta. Oli siis todella hyvä, että luin trilogian uudelleen.
Kaksoiselämä oli mieleenpainuva lukukokemus, mutta valitettavasti melko järjettömän loppuratkaisun ja muutaman muun ison puutteen takia. Juoni alkoi lässähtää jo varhain, koska arvasin suurimman osan juonenkäänteistä etukäteen. Pidin kuitenkin kirjailijan kirjoitustyylistä ja muutamista teemoista, joita tarinassa käsitellään. Henkilötkin olivat suhteellisen mielenkiintoisia, vaikka osa heistä saikin minut ärsyyntymään.
Kvanttifysiikka on yksi niistä tieteen aihepiireistä, jotka kiinnostavat ja kiehtovat minua loputtomasti. Ei siis ole yllätys, että Pimeää ainetta kolahti minuun aika lujaa. Ajan olemuksen pohdinnan ja erilaisten identiteettiä koskevien kysymysten lisäksi tässä romaanissa hienoa on kieli, joka hipoo ajoittain runollista tai korkeakirjallista sävyä. Juoni yllättää monta kertaa ja on hienosti harmoniassa teemojen kanssa. Suosittelen kovasti kaikille scifistä ja trillereistä pitäville lukijoille!
4. Petturin merkki - Juan Gomez-Jurado
5. Venäläiset tilikirjani - Anniina Tarasova (arvio tulossa)
Anniina Tarasovan esikoisromaani on virkistävä, mukavan kevyt trillerin aineksien ja chick-litin yhdistelmä. Päähenkilö Reija on kolmekymppinen uranainen, jonka valintoja en lähellekään aina allekirjoita mutta jonka kommelluksista on hauskaa lukea. Romaanissa on myös vahvasti läsnä kulttuuriteemat, tarkemmin sanoen suomalaisen ja venäläisen kulttuurin kohtaaminen ja sen haasteet. Toivon, että seuraava Tarasova on vähintään yhtä hyvä.
6. Horros - Camilla GrebeCamilla Greben kolmas romaani jatkaa samaa, vahvaa henkilökuvauksen ja teemojen pohtimisen linjaa. Aivan Lemmikin tasolle se ei kuitenkaan yllä, sillä tapahtumien käynnistyminen kestää yllättävän kauan. Lisäksi yksi henkilöistä sai minut ärsyyntymään pahemman kerran. Tarkemmat ajatukset voi lukea arviosta, jonka julkaisin viime viikolla.
7. Keskiyön aurinko - Stephenie Meyer
Kuten arvata saattaa tämä tapaus kuuluu listalla heikoimpien kirjojen joukkoon. Twilight-saagan kovimmille faneille tämä saattaa olla suuri aarre, mutta muut lukijat todennäköisesti turhautuvat. Muutamia kiinnostavia kohtauksia ja keskusteluja on lisätty, mutta muuten kirja ei tarjoa niin paljon uutta, että sen tarvitsisi olla niin järkälemäisen pitkä. Lisäksi minua vaivasi suunnattomasti adverbien tulva, josta ei tullut loppua.
8. Silkkäistoukka (Cormoran Strike #2) - Robert Galbraith (arvio tulossa)Cormoran Striken tutkimuksista kertovan sarjan toinen osa imaisi minut syövereihinsä heti ja piti minut siellä loppuun asti. Nautin jokaisesta sekunnista monella tasolla: riemastuin purevan huumorin kyllästämästä henkilökuvauksesta ja kirjallisuusmaailman sosiaalisten kiemuroiden itseironisesta kommentoinnista, hämmästyin sekä sisällöstä että juonenkäänteistä monta kertaa ja seurasin hymähdellen Striken ja Robinin ystävyyden kehitystä. En usko, että maltan odottaa kolmannen osan kuuntelemista kovin pitkään.
9. Lahkon lapset (Sofia Bauman/Lahko #3) - Mariette Lindstein (arvio tulossa)
Lahko-trilogian kolmas osa jatkaa samalla yhtä aikaa koskettavalla ja kauhistuttavalla linjalla kuin kaksi edellistä. Tarina perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin skientologialiikkeen jäsenenä, ja vaikka sen tapahtumat ja henkilöt ovat fiktiivisiä, voi henkilökohtaisuuden painon aistia sen sivuilla. Päätösosassa on muutamia puutteita, joiden takia se ei ole suosikkini kaikista kolmesta, mutta teemojen merkityksellisyys ja niiden käsittelyn syvällisyys nostavat sen korkealle trillereiden joukossa. Suosittelen trilogiaa erityisesti sellaisille lukijoille, jotka ovat kiinnostuneita kulteista ja lahkoista.Julkaisen trilogian ensimmäisen osan arvion viimeistään huhtikuussa, joten tarkemmista pohdinnoista kiinnostuneiden kannattaa pitää blogia sen suhteen silmällä.
10. Evelynin seitsemän kuolemaa - Stuart Turton (arvio tulossa)
Stuart Turtonin esikoisromaani on saanut paljon huomiota, enkä ihmettele yhtään miksi. Vanhanaikainen kartanomiljöö luo tunnelmaa ja juonen alkuasetelma on kiehtova: päähenkilö herää tietyin väliajoin eri henkilön ruumiissa ja yrittää selvittää kartanossa tapahtuneen murhan. Kerrontaan oli aluksi hiukan vaikeaa päästä mukaan, mutta kun se tapahtui, lukukokemusta tuli yksi parhaista pitkään aikaan. Jo lukiessani ajattelin, että tästä olisi hauskaa kirjoittaa kirjallisuusanalyysi. Turtonin esikoinen on kirjallisuuden opiskelijan herkkupala!
11. Kuolinkellot - Juan Gomez-Jurado (arvio tulossa)
Tämä kuuluu puolestaan niin sanotulle hutien listalle. Kirjalla oli ihan lupaava alku, mutta sitten alkoi jyrkkä alamäki. Pidän muutamista kerronnallisista elementeistä paljon, mutta henkilöt ovat geneerisiä ja teemojen käsittely jää kehyksen tasolle. Juonikaan ei tarjoa todellista jännitystä, mikä on trillerin tuho.
12. Näkymätön vartija (Baskimaan murhat #1) - Dolores Redondo (arvio tulossa)Luin Dolores Redondon Baskimaan murhat -trilogian ensimmäisen kerran jo vuonna 2019, mutta silloin en saanut kirjoitetuksi arvioita. Koska trilogia on yksi kaikkien aikojen suosikeistani, ne ansaitsevat tulla käsitellyiksi myös blogissa. Niinpä ensimmäinen osa pääsi uudelleen luettavien kirjojen listalle. Kokeilin tällä kertaa äänikirjaa, joka toimi oikein hyvin. Tarina on yhtä huikea edelleen, ja joidenkin yksityiskohtien merkitys jopa kasvoi. Arviosta tulee todennäköisesti melkoinen ylistyslaulu.
***
Siinä ensimmäisen kahden kuukauden jakson luetut/kuunnellut! Olen todella tyytyväinen saldoon ja iloinen siitä, kuinka moneen kiinnostavaan uuteen kirjailijaan ehdin tutustua. Toivottavasti sama meininki jatkuu myös maalis-huhtikuussa.
Onko joku näistä kirjoista sinulle tuttu tai odottamassa lukulistallasi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti