perjantai 19. helmikuuta 2021

Petturin merkki - Juan Gomez-Jurado

Vuonna 1940 espanjalainen kapteeni pelastaa joukon haaksirikkoutuneita saksalaisia hukkumiselta. Palkkioksi hän saa salaperäisen mitalin ja kaksi saksankielistä sanaa: petos ja pelastus. 

Vuonna 2002 kapteenin poika Juan Carlos säilyttää mitalia yhä, mutta ei tiedä sen historiaa. Ylläettäen hän saa vieraakseen tuntemattoman kirjailijan, joka kertoo tarinan vuosikymmeniä sitten eläneestä nuoresta Paulista, joka yritti selvittää totuuden isänsä kohtalosta.

Menneisyydestä paljastuu isien virheitä ja perhesalaisuuksia, jotka ovat muokanneet useamman nuoren ihmisen elämää peruuttamattomasti ja joiden paino tuntuu yhä jälkeläisten harteilla.

***

Jossain vaiheessa viime syksynä minulle iski mieliteko historiallisia trillereitä kohtaan, ja päätin lukea ensimmäiseksi sen joka oli jo valmiiksi hyllyssäni. 

Olin pitkään aivan koukussa Petturin merkkiin, mutta sitten mielenkiinto herpaantui, minkä seurauksena sain sen luettua loppuun vasta tammikuussa. Loppujen lopuksi minulle jäi kaksijakoinen olo: romaanissa on paljon sellaista, mistä pidän kovasti, mutta toisaalta myös harmillisia heikkouksia.

Varsinainen tarina alkaa vuoden 1919 Saksassa, jossa ihmiset yrittävät sopeutua sodan jättämiin kolhuihin. Näkökulmahenkilöt ovat nuoria ihmisiä, joiden persoonallisuutta ja elämää muokkaavat sekä yhteiskunnallinen asema että heidän vanhempiensa tekemät valinnat ja tarkkaan varjellut perhesalaisuudet. "Isien synnit" on ehdottomasti yksi romaanin pääteemoista ja toteutettu tavalla, joka saa lukijan pohdiskelemaan perhesuhteiden merkitystä ja salaisuuksien painoa.

Paul asuu äitinsä kanssa äidin varakkaan siskon ja tämän aviomiehen taloudessa ja työskentelee siellä palvelijana. Paulin isä on kuollut epäselvissä olosuhteissa, eikä edes hänen äitinsä halua puhua tapahtuneesta hänen kanssaan. Mitä enemmän Paul ajattelee asiaa, sitä enemmän tarve selvittää totuus alkaa hallita hänen toimintaansa. 

Isää koskevan salaisuuden lisäksi Paulia piinaa hänen serkkunsa Jürgen, joka on varsin tietoinen asemastaan paronin poikana ja käyttää sitä röyhkeästi hyväkseen. Mitä vanhemmaksi Jürgen tulee, sitä julmemmaksi ja väkivaltaisemmaksi hän muuttuu. Kun hän kiinnostuu natsien toiminnasta, hänen elämänsä suunta muuttuu peruuttamattomasti.

Alys puolestaan on juutalainen nuori nainen, joka kamppailee isänsä kuristusotetta vastaan. Isä kaavailee naittavansa Alysin Jürgenille turvatakseen taloudellisen toimeentulonsa, mutta Alys ei alistu sellaiseen kohtaloon. Sen sijaan hän ihastuu Pauliin, millä on useita odottamattomia seurauksia.

Juonellisesti romaanissa parasta on se, että tapahtumat kääntyvät moneen kertaa yllättävään suuntaan. Erityisesti Paul ja Alys osoittavat hämmästyttävää sitkeyttä ja neuvokkuutta todella haastavissa olosuhteissa. Henkilöiden kehityskaari ensimmäisistä kohtauksista viimeisiin on huomattava. Lisäksi historiallinen konteksti on erittäin kiinnostava. Juonen rakenteessa olisi kuitenkin ollut parantamisen varaa. Tarina tekee useita isoja hyppyjä ajassa, minkä takia juoni etenee katkonaisesti ja kulmikkaasti. Jotkut juonikaaret joko loppuvat kuin seinään tai katkeavat tietyksi ajaksi ja sitten jatkuvat. Tämä vaikutti lukukokemukseen merkittävästi, sillä se vaikeutti tarinaan uppoutumista.

Myös sisältöön kaipasin jotain lisää. Jotkut palaset jäivät harmillisen pinnallisiksi ja suppeiksi. Olisin esimerkiksi lukenut mielelläni enemmän vapaamuurareista, joille jäi loppujen lopuksi aika pieni rooli kokonaisuudessa.

Puutteista huolimatta kirja kannattaa tsekata, jos on kiinnostunut historiallisesta fiktiosta tai trillereistä, jotka eivät noudata perinteistä kaavaa.

3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti