maanantai 15. helmikuuta 2021

Kirjaostoksia 1/2021: Alelöytöjä, suosikkeja, uusia tuttavuuksia ja non-fictionia

Siitä on kauan, kun olen viimeksi tehnyt tämänkaltaisen postauksen. Syy on yksinkertainen: en ole juurikaan ostanut kirjoja. Jossain vaiheessa minulla alkoi olla niin paljon kirjoja hallussani, että pää meni vaihtoehdoista pyörälle. En halunnut kirjojen lojuvan hyllyssä lukemattomina, joten ryhdyin kirjojen ostolakkoon. Satunnaisia muutaman euron kirppislöytöjä lukuun ottamatta en ostanut kirjoja lainkaan. Huomaamattani jatkoin lakkoa kesään 2020, jolloin ostin kolme pokkaria Suomalaisen alevalikoimasta. 

Oli hyvä pitää tauko kirjojen ostamisesta, sillä viime vuosina lukuaikaa on ollut vähän. Minusta on kuitenkin alkanut tuntua siltä, että toimintamalli on latistanut lukuintoani. Viime vuoden lopulla huomasin ajattelevani lukemista enemmän sen jälkeen, kun ostin pitkästä aikaa uusia kirjoja ihan tarkoituksella. Vuoden vaihduttua päätin taas hiukan täydentää valikoimaa, minkä seurauksena sekä motivaatio lukea että luettujen kirjojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Tänä vuonna tavoitteeni on pitää myös blogi aktiivisena, joten kirjaostosten esittelystä saa mukavaa vaihtelua arvioiden välissä. 

Nyt sitten itse kirjoihin. Jotta tekstistä ei tule maratonin mittainen, en kuvaile kirjojen juonta tarkemmin vaan kerron lyhyesti, miksi ja mistä ostin kirjat sekä mihin genreen ne kuuluvat.

Loppuvuosi 2020

1. Keep you close - Karen Cleveland

Kiertelin loppysyksystä Suomalaisessa ja kun näin tämän kirjan hyllyssä, minun täytyi ehdottomasti ostaa se. Luin Clevelandin esikoisromaanin viime vuonna ja pidin siitä todella paljon, minkä takia kaikki hänen tulevat teoksensa ovat ostoslistalla. Toistaiseksi niitä on tullut vain tämä yksi.

2. The Cheerleaders - Kara Thomas

Kara Thomas nousi mielenkiintoisten kirjailijoiden listalla korkealle sen jälkeen, kun kuin yhden hänen romaaneistaan booktuben innostamana. Little Monsters oli häikäisevän hyvä ja kerta kaikkiaan hyytävä young adult -trilleri, jonka ajatteleminen saa edelleen sydämeni tykyttämään. Hänen kolmas romaaninsa oli ainoa Thomasin tähän mennessä julkaistuista kirjoista, joka minulta puuttui, joten hyvän tilaisuuden tullen ostin sen.

3. One of us is Next - Karen McManus

Samaan tilaukseen tarttui toinen young adult trilleri, jonka kirjoittaja on niin ikään saanut huomiota booktubettajien keskuudessa. Luin tämän duologian ensimmäisen osan viime vuonna ja pidin siitä, joten halusin seuraavankin osan omaan hyllyyn.

4. Save the cat! Writes a novel - Jessica Brody

Olen jo pitkään halunnut lukea kirjoittamisen oppaita, erityisesti sellaisia jotka keskittyvät juonen rakentamiseen. Valitsin ensimmäiseksi kohteeksi Save the catin, koska minua kiinnosti selvittää onko se kaiken saamansa hypetyksen arvoinen. Luin sen kertaalleen heti kun se saapui postilaatikkoon, mutta aion tutkiskella sitä lähitulevaisuudessa uudelleen ja käyttää sitä konkreettisesti apuvälineenä kirjoittamisessa.

Tammikuu 2021

5.-7. Räsynukke, Marionetti ja Loppupeli - Daniel Cole

Tämän trilogian kanssa kävi tuuri. Bongasin keskimmäisen osan kauppareissulla cittarin kirja-alesta ja kaksi muuta osaa puolestaan Adlibriksen alesta. Maksoin näistä kolmesta kirjasta noin 17 euroa, mikä on todella hyvä diili, varsinkin kun kaksi kirjoista on kovakantisia. Räsynukke jäi mieleen jo ilmestymisen aikoihin, mutta en saanut silloin aikaiseksi tarttua kirjaan. Toivon, että saan Colesta yhden uuden suosikkitrilleristin.
Seuraavat kolme kirjaa ostin Suomalaisesta samalla kertaa. Minulla oli alennuskuponki, joka piti käyttää tammikuussa, mikä oli minulle varsin mieluinen tehtävä.

8. Cold Storage - David Koepp

Kirjoittamisen edistämiseksi etsin tänä vuonna kirjoja, jotka käsittelevät tiettyjä teemoja ja aihepiirejä. Kaikenlaiset biovaarat ovat listalla korkealla. Heti kun näin tämän kirjan, päätin ostaa sen vaikka en vielä ollut lukenut edes takakantta. Sen luettuani päätös muuttui vielä lujemmaksi: kirja kuulostaa juuri sellaiselta scifitrilleriltä, jollaiset ovat minun makuuni.

9. The Island - Ragnar Jónasson

Kiinnitin tähän kirjaan huomiota jo kerran aikaisemmin ensimmäiseksi kannen vuoksi ja toiseksi siksi, että sen on kirjoittanut islantilainen kirjailija. Katsoin viime vuonna yhden islantilaisen rikossarjan Netflixisistä, ja semjälkeen olen ollut kiinnostunut tutustumaan myös kirjailijoihin. Huomasin tosin jälkeenpäin, että The Island on trilogian toinen osa, joten luettavaksi tämä ei pääse ennen kuin olen hankkinut ensimmäisen osan.

10. Upseerin miekka - M&U Susimetsä

Aioin alunperin ostaa erään toisen kotimaisen romaanin, mutta sitä ei ollut saatavilla, joten ryhdyin katastamaan vaihtoehtoja. Suomalaisen kirjailijaduon esikoinen osui silmään, ja takakannen lukemisen jälkeen päätös oli helppo. Tänä vuonna haluan lisätä sekä historiallisen fiktion että kotimaisen kirjallisuuden lukemista, ja tämä kirja tarjoaa niitä molempia. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla siis.

11. The Death Sculptor - Chris Carter

Chris Carter kirjoittaa hyytäviä, vahvasti psykologisia trillereitä, joista olen lukenut tähän mennessä neljä: sarjan osat 1-3 ja 8 (tämä osui tielleni Australiassa, joten kirjaan liittyy myös sen takia voimakkaita muistoja). Tänä vuonna haluan taas palata sarjan pariin, joten laitoin neljännen osan vuoden ensimmäiseen Amazon-tilaukseen.

12. The Dark Side of the Mind - Kerry Daynes & 13. The Prison Doctor - Amanda Brown

Amazonista löytyi myös kaksi non-fiction -aarretta kokoelmaani. Minun oli tarkoitus ostaa ihan muita kirjoja, mutta nämä kaksi olivat alennuksessa ja käsittelevät aiheita, jotka sekä kiinnostavat minua että ovat relevantteja kirjoitustyöni kannalta. Siksi tartuin tilaisuuteen ja jätin alkuperäiset suunnitelmani odottamaan seuraavaa kertaa.

Kerry Daynes on kokenut psykologi, joka on erikoistunut rikoksentekijöiden jututtamiseen ja hoitoon. Amanda Brown puolestaan on lääkäri, joka on työskennellyt Britannian rajuimmissa vankiloissa. Teokset käsittelevät heidän henkilökohtaisia kokemuksiaan työssä. Olen varma, että molemmat teokset antavat mieleenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä näkökulmia rikoksiin, niiden tutkimiseen ja ymmärtämiseen ja ennen kaikkea ihmisiin, jotka rikoksia tekevät.

Onhan tässä melkoinen lista! Olen todella innoissani näistä kaikista, joten vakaa aikomukseni on ujuttaa nämä kaikki tämän vuoden lukulistoille. Osa näistä kirjoista onkin jo seuraavalla lukulistalla, jonka julkaisen viikon päästä. Aion myös kirjoittaa näistä kaikista arviot sitä mukaa kun saan nämä luettua, eli kannattaa olla kuulolla tulevina kuukausina.

Seuraavan kerran kokoan kirjaostoksia todennäköisesti huhtikuussa, riippuen kirjojen määrästä. Jos niitä on odotettua enemmän tai niitä on loogista esitellä esimerkiksi ennen lukulistapostauksen julkaisua, pilkon esittelyjä useampaan pienempään postaukseen. Jos niitä taas on vähän, odotan suosiolla pidemmälle kevääseen ennen kuin teen uuden postauksen.

Muita blogin suunnitelmia:

Helmikuussa julkaisen vielä kaksi kirja-arviota (perjantaisin) ja mainitsemani lukulista (ensi maanantaina). Reaaliaikaisia lukupäivityksiä voi seurata Goodreadsissa ja joskus Instagramissakin.

Maaliskuusta alkaen tavoitteeni on julkaista kaksi postausta viikossa, maanantaisin ja perjantaisin kello 12.00. Tällä rytmillä ajattelin mennä ainakin kesäkuun loppuun, jotta postausten kirjoittamiseen jää riittävästi aikaa. Jos onnistun pääsemään kunnolla aikataulusta edelle, saatan ryhtyä postaamaan satunnaisesti myös keskiviikkoisin. Materiaalia ainakin olisi sen verran, että postauksia riittäisi. Sisällön paino on kirja-arvioissa, mutta muutakin mahtuu sekaan.

Olen lisännyt blogiin myös uusia sivuja, joita kannattaa seurata jos haluaa tietää miten erilaiset lukuprojektini etenevät. Yksi sivu on kaikille tänä vuonna luetuille kirjoille, toinen kotimaisille kirjoille, kolmas rikoskirjallisuudelle ja neljännelle listaan kaikki tänä vuonna julkaistut arviot linkkeineen. Päivitän sivuja säännöllisesti sitä mukaa kun julkaisen uusia postauksia ja saan kirjoja luettua.

Kovasti lukuintoa kaikille, palataan perjantaina!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti