perjantai 1. tammikuuta 2021

Lukulista 1/2021: Kohti järjestelmällisempää lukemista

Vuosi 2020 on lopultakin paketissa. Lukemisen osalta sen voi tiivistää näin: luin lukumäärällisesti todella vähän kirjoja, mutta kaikki lukemani kirjat olivat joko hyviä tai todella hyviä. Vuosi ei siis ollut huono, vaikka se ei ollutkaan runsas. Palaan ainakin joihinkin kirjoihin arvioiden muodossa lähitulevaisuudessa, joten jos aihe kiinnostaa, vilkaise blogia perjantaisin.

Nyt vuoden vaihduttua haluan lukea aikaisempaa monipuolisemmin erilaista kirjallisuutta. Toivon myös, että pitkät tauot lukemisessa loppuisivat. Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi tarvitsen apuvälineitä, joista blogi on ehdottomasti yksi parhaista ja hauskimmista. 

Vuoden 2021 suunnitelmia

Jos uudella vuodella olisi teemasana, se olisi organisointi. Elämässäni on tänä vuonna enemmän liikkuvia palikoita kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Niiden täytyy toimia yhdessä, jotta saan tehtyä toisaalta kaiken välttämättömän ja toisaalta vietettyä aikaa niiden asioiden parissa, joista saan eniten energiaa ja joista nautin valtavasti. 

Yksi suurimmista lukemiseen liittyvistä haasteista on sen suunnittelu. Teen mielelläni lukulistoja, mutta olen huono niiden noudattamisessa. Olen tehnyt listoista joko liian laajoja tai mielenkiintoni on siirtynyt muihin kirjoihin ennen kuin ehdin lukea ne kirjat, jotka olen kuun alussa listannut. Pohdin tätä aihetta paljon viime vuonna ja tulin siihen tulokseen, että en ole keskittynyt lukemisessa oikeisiin asioihin: en ole valinnut kirjoja sellaisin perustein, jotka motivoisivat minua pitämään kiinni suunnitelmistani.

Siksi päätin kokeilla uutta systeemiä, joka toivottavasti tekee olennaiseen keskittymisen helpommaksi. Ensimmäiseksi: otan aikaisempaa tarkemmin huomioon kunkin ajanjakson aikataulun. Silloin kun olen kiireinen esimerkiksi opintojen takia, aikaa hupilukemiselle ei millään jää kovin paljon. Siksi kirjoja täytyy priorisoida. Toiseksi: kirjojen määrä vaihtelee kausittain. Jollekin listalle laitan viisi kirjaa, seuraavalle ehkä kymmenen riippuen aikataulusta, kirjojen pituudesta ja muista tekijöistä. Tämä lisää suunnitelmiin väljyyttä. Kolmanneksi: jokaisella kirjalla täytyy olla erityinen tehtävä tai sen lukemisen täytyy edistää jotakin laajempaa tavoitetta kuten kirjoittamista. Ja neljänneksi: valikoiman täytyy olla monipuolinen, jotta huomioni ei ala vaeltaa minne sattuu.

Tulossa on kuusi suunnitelmapostausta kahden kuukauden välein. Olen ajatellut niille tällaista aikataulua: perjantai 1. tammikuuta (eli tänään), maanantai 1. maaliskuuta, maanantai 3. toukokuuta, perjantai 2. heinäkuuta, keskiviikko 1. syyskuuta ja maanantai 1. marraskuuta. Jos suunnitelmat ja niiden toteutuminen kiinnostaa, pidä näitä päiviä silmällä. Ja nyt siihen ensimmäiseen lukulistaan.

Tammikuu & helmikuu 

Pidän vuoden ensimmäisen listan suppeana, koska minulla on luettavaa luvassa myös opintojen vuoksi. Kokonaisia kirjoja ei tälle listalle juurikaan tule, mutta arkkeleita ja muita pidempiä tekstiosuuksia senkin edestä. Aiheita ovat muunmuassa tekstintutkimus, lapsen kielenoppiminen, lukutaidot ja kielen/kirjallisuuden opettaminen. Saatan tehdä joskus erillisen koontipostauksen, jossa keskityn yliopistoon liittyvään lukemistoon, sillä sitä on tänä vuonna paljon.

Tenttikirjallisuuden ja muun kurssimateriaalin lisäksi edessä on valtava määrä graduun liittyvää luettavaa pitkin vuotta. Kirjoitin joitakin postauksia kandidaatintutkielman tekemisestä vuosia sitten, ja jotain olisi hauskaa gradunkin suhteen rustata. Katsotaan, mitä keksin!

Fiktion osalta lista näyttää tältä:


  • Assassin's Quest - Robin Hobb. Vaikka rakastan Robin Hobbin kirjoja, minulla on vaikeuksia keskittyä niihin. Kolmas osa on ollut erityisen hankala, minkä takia se on vieläkin kesken. Samanaikaisesti olen nauttinut kirjasta enemmän nyt kuin ensimmäisellä lukukerralla kauan sitten. Nyt haluan kuitenkin lopultakin lukea trilogian loppuun, jotta voin lukea joskus muutakin fantasiaa.
  • Kaksoiselämä - S.J.Watson. Ostin viime kesänä kasan kirjoja kirpputorilta, mutta en lukenut niistä yhtäkään silloin. Joululomalle päästyäni tsekkasin pinon uudelleen ja valitsin sieltä tämän trillerin lomalukemiseksi.
  • Pimeää ainetta - Blake Crouch. Tämä kirja on ollut mielessäni jo kauan siksi, että se käsittelee kvanttifysiikkaa. Saan kuitenkin kiittää kirjoittamista siitä, että se päätyi lukulistalle juuri nyt. Tähän asiaan saatan palata blogissa myöhemminkin.
  • Venäläiset tilikirjani - Anniina Tarasova. Tänä vuonna haastan itseni lukemaan myös kotimaisia romaaneja. Kehittelin tarkoitusta varten pienimuotoisen lukuhaasteen, jolle teen tänne blogiin oman sivun lähiaikoina.
  • Ensimmäinen siirtokunta - Justin Cronin TAI Clockwork Angel - Cassandra Clare. Minulla on hyllyssäni useita trilogioita, jotka olen halunnut joko aloittaa tai lukea loppuun jo luvattoman kauan. Aloitan urakan todennäköisesti toisella näistä kahdesta aloitusosasta, mutta en pystynyt vielä päättämään kummalla. Siksi molemmat täytyi mainita. Ensimmäinen siirtokunta on yksi lempikirjoistani monen vuoden takaa, mutta en koskaan saanut aikaiseksi lukea sen jatko-osia. Tänä vuonna haluan korjata tämän virheen. Cassandra Claren tuotannon kanssa olen muuten vain pahasti jäljessä, joten olisi mukavaa edistyä sen lukemisessa ainakin yhden trilogian verran.

Non-Fiction/tietokirjallisuus

  • Level 4: Virus hunters of CDC - Joseph B. McGormick, Susan Fisher-Hoch & Leslie Alan Horwitz. Aioin lukea tämän virologien omiin kokemuksiin perustuvan teoksen jo viime vuonna, mutta silloin motivaatiota ei ollut tarpeeksi. Nyt työstän yhtä aikaa kahta romaania, joiden sisältöä tämä teos voi tavalla tai toisella inspiroida ja kehittää. Siksi motivaatio aloittaa tutkimustyö on vahva. Koska minulla on tämä kirja valmiiksi hyllyssä, on luontevaa aloittaa prosessi siitä.

Minusta tuntuu, että olen nyt tullut kirjoittamisprosessissa vaiheeseen, jossa tarvitsen lisää tietoa ideoiden tukemiseksi ja kehittämiseksi. Ajatteluni on jumittunut samaan vanhaan kehään, minkä takia juonen kehittely on hidastunut. Uskon, että keskeisistä aihepiireistä ja teemoista lukeminen saa mieleni uudelleen liikkeelle. Virukset (ja monet muut lääketieteelliset ja biologiset aihepiirit) kiinnostavat minua muutenkin, joten uskon tämän kirjan tarjoavan minulle paljon ajateltavaa.

Myöhemmin tammikuussa julkaisen luovaa kirjoittamista koskevan päivityksen, jossa kerron tarkemmin taustatutkimukseen liittyviä ajatuksia ja suunnitelmia, jotka alkoivat hahmottua viime vuoden lopulla. Lukeminen ja siitä heräävien ajatusten tallentaminen on merkittävässä roolissa, ja blogi on siihen tarkoitukseen mainio väline. Parhaassa tapauksessa lukeminen, kirjoittaminen ja bloggaaminen kehittyvät vuoden kuluessa systeemiksi, jossa jokainen osa auttaa kahta muuta kukoistamaan.

Lukemisesta kaikki siinä tältä erää. Blogin lähitulevaisuuden varalle on tällaisia suunnitelmia:

  • Postaus joka perjantai. Osa niistä on kirja-arvioita, osa muita postauksia. Jossain vaiheessa saatan lisätä postausten määrää kahteen viikossa.
  • Kirjoitan viime vuonna luetuista trillereistä arviot ja julkaisen niitä vähitellen ensi viikosta alkaen. Niitä on yli kymmenen, joten niistä riittää sisältöä useammaksi kuukaudeksi.
  • Jonossa on myös muutama vanhempi postaus, jotka haluan kirjoittaa loppuun. Olen tutustunut viime vuosina moniin hyviin kirjailijoihin, joista en ole kirjoittanut lainkaan.
  • Lisään blogiin hiljalleen kirjoittamiseen liittyviä aiheita, joita on kertynyt listaksi asti. Marraskuu ja joulukuu olivat aktiivisimmat luovat kuukaudet vähään aikaan ja antoivat minulle paljon pureskeltavaa. Tavoitteeni on jäsentää luovaa prosessia bloggaamisen avulla ja päivittää edistymistä säännöllisemmin kuin aikaisemmin.

Hyvää uutta vuotta kaikille ja erityisen hyviä lukuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti