Lukulista-postauksessa sivusin haasteita, joita olen kohdannut lukemisessa ja erityisesti sen suunnittelussa. Ajatellessani näitä haasteita tarkemmin, tajusin että suunnitelmassa on vielä yksi iso aukko: se ei auta minua varautumaan yllätyksiin. Halusin tehdä asialle jotain, koska juuri yllätykset ovat sotkeneet viime vuosina lukemistani pahasti.
Korjatakseni asian kehittelin systeemin, jonka avulla valitsen mahdolliset lisäkirjat. Toista kirjaryhmää nimitän termillä bonuskirja, toista termillä villi kortti. Tavoitteeni on suunnitella lukulistat niin, että näitä ei kovin paljon tarvittaisi, mutta aikaisemmasta kokemuksesta oppineena jätän itselleni tilaa rajatuille sivupoluille.
Koska en halua valita näitäkään kirjoja sattumanvaraisesti, asetan itselleni kolme tärkeää rajoitusta:- Samanaikaisesti voi olla kesken yksi fyysinen bonuskirja ja yksi äänikirja.
- Kirjan täytyy olla valmiiksi minun hallussani: eli oma kirja, kirjastosta jo lainattu kirja tai saatavilla storytelissä.
- Kirjan täytyy edistää vuoden lukutavoitteita.
Bonuskirja voi olla
- Kirjaston kirja, jonka joku muu on varannut tai jonka lainaa ei voi enää uusia ennen lukulistan vaihtumista
- Varsinaiselta listalta luetun kirjan jatko-osa
- Seuraavalle lukulistalle suunniteltu kirja
- Listaa tasapainottava kirja. Esimerkiksi jos listalla on jäljellä pelkkää fantasiaa, voin halutessani lukea välissä trillerin.
Villi kortti voi olla
- Fiilispohjainen kirja eli kirja, jota kohtaan herää yllättäen niin voimakas mielenkiinto, etten voi vastustaa sitä
- Tavoitteisiin sopiva mutta tavalla tai toisella yllättävä kirja, jota en joko ollut suunnitellut varsinaisille listoille tai joka tulee eteen odottamatta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti