perjantai 15. tammikuuta 2021

Kirjoittaminen: tilannepäivitys ja lähitulevaisuuden suunnitelmia

2020 oli erikoinen vuosi, eikä vähiten kirjoittamisen kannalta. Huhtikuun luovan hurmoksen jälkeen oli pitkään hiljaista, kunnes kirjoittaminen alkoi vähitellen sujua lokakuussa. Silloin vasta lämmittelin, mutta marraskuussa kokeilin kunnolla, miltä kirjoittaminen nyt tuntuu.
 
Marraskuuta määritti tietenkin NaNoWriMo, jonka aikana työstin ystäväni kanssa yhteistä romaania. Kirja on sekoitus scifiä ja fantasiaa ja ensimmäinen sarjassa, jonka lopullista pituutta emme vielä tiedä. NaNo lähti hyvin käyntiin mutta "lässähti" jonkin ajan kuluttua. Niin kuin yleensä, velvollisuudet ja muut menot tulivat kirjoittamisen tielle ja sotkivat rytmin. Meno muuttui lopulta niin kiireiseksi, että meistä kumpikaan ei ehtinyt enää kirjoittaa. Blogissakin oli hiljaista, koska kirjoittaminen ei edennyt. Minun oli tarkoitus kirjoittaa ainakin muutama NaNo-postaus suunnilleen reaaliajassa, mutta aika loppui kesken.

Kuukausi ei siis mennyt ihan toivotulla tavalla, mutta pääsimme alkuun. Sekin on tyhjää parempi. Luonnoksen sanamäärä on nyt 15 000 sanan paikkeilla. Vaikka emme saavuttaneet varsinaista tavoitettamme, nautin kirjoittamisesta kovasti ja opin siitä paljon uutta. Palaan kokemukseen vielä myöhemmin, koska se herätti paljon ajatuksia joihin haluan syventyä.

Toinen kirjoittamiseen liittyvä tapahtuma, josta muistan tämän tietyn marraskuun aina, tuli täysin yllätyksenä: sain kuin lahjapaketissa konseptin uuteen romaaniin. Käytän sanaa konsepti siksi, että idea ei riitä kuvaamaan sitä mitä päässäni tapahtui.

Ajatus "tästä voisi kirjoittaa kirjan" käy mielessäni jatkuvasti, mutta vain harvoissa tapauksissa tiedän heti, että ajatusta kannattaa seurata. Vielä harvemmin käy niin, että idea kehittyy salamannopeasti selkeäksi kokonaisuudeksi, jonka henkilöt, teemat ja juoni putoavat eteeni kuin kultalautasella ojennettuina. Yksityiskohdissa on tietenkin vielä paljon työstettävää, mutta näin selvärajaisen kokonaiskuvan hahmottuminen vain muutaman ideointituokion jälkeen on todella poikkeuksellista. Niin kuin saattaa arvata, odotan suurella mielenkiinnolla minne idea minut vie.

Joulukuussa kokeilin uutta lähestymistapaa: työstin useampaa projektia samaan aikaan. Kirjoittamisen sijaan keskityin tarinoiden ideointiin ja muuhun pohdiskeluun. Uusin idea kehittyi hyvin ja sain melkein 3000 sanan edestä ideoita järjestykseen. Joulukuun jälkimmäisellä puoliskolla myös pitkä soolotrillerini alkoi elää pitkän tauon jälkeen. Tämä oli iloinen yllätys, sillä en etukäteen suunnitellut tekeväni juuri tälle kirjalle mitään ihan vielä.

Tammikuun suunnitelmat

Aloitan uuden vuoden samalla periaatteella: panostan tammikuussa ideointiin ja juonten kehittelyyn. Asetan pieniä tavoitteita, jotka voin saavuttaa helposti ja jotka toivottavasti tukevat toisiaan.

  1. Uusi romaani: juonen ideointia ja henkilöiden kehittämistä edelleen. Tavoitteeni on saada suunnilleen sama määrä ideoita ylös kuin joulukuussa. Jos hyvin käy, pääsen aloittamaan myös juonisuunnitelman kokoamisen.
  2. Pitkä trilleri: juonen korjaaminen ja täydentäminen. Joulukuun oivallusten myötä kävi selväksi, että minun olisi hyvä saada koko juoni kokoon ennen kuin jatkan luonnoksen kirjoittamista. Niinpä panostan siihen kunnes pääsen maaliin.
  3. Scifi-fantasia: ideointi ja juonen täydentäminen. Lisäksi saatan vähän kirjoittaa, jos aikataulu antaa periksi.
Lisäksi tuen luovaa työtä lukemalla kirjoja ja katsomalla tv-sarjoja ja/tai elokuvia, joiden uskon inspiroivan näitä tarinoita. Tsekkaa lukulista-postaus parin viikon takaa, jos aihe kiinnostaa. 

Seuraavan kerran julkaisen pidemmän kirjoittamispäivityksen suunnilleen kuukauden kuluttua, mutta aiheesta kiinnostuneiden kannattaa seurata myös instagram-tiliäni (@loputonromaani), jonne postaan luovia päivyksiä useammin. Siihen saakka: #thewritingmustgoon


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti