perjantai 31. joulukuuta 2021

Lukulista 1/2022: Irti lukujumista

Vuosi on vaihtumaisillaan, mitä tarkoittaa tuttuun tapaan uuden lukulistan tekemistä. Tänä vuonna kokeilen jälleen uutta systeemiä, jonka toivon tekevän lukemisesta ja blogin päivittämisestä entistä sujuvampaa.

Systeemi toimii näin:

Edellisen kuukauden jäljiltä kesken olevat kirjat ovat listalla etusijalla. Niiden jälkeen laitan listalle 20 kirjaa tärkeysjärjestyksessä. Sitä mukaa kun saan kirjoja luettua, lisään niiden tilalle uusia ja postaan päivitetyn lukulistan kerran kuukaudessa. Näihin päivityksiin kirjaan ensimmäseksi, mitkä kirjat ovat sillä hetkellä kesken ja sen jälkeen päivitetyn 20 kirjan listan. Listalla pisimpään olleet kirjat nousevat tärkeysjärjestyksessä ylemmäs, jos uudet kirjat eivät ole kokonaistavoitteiden kannalta niitä tärkeämpiä. Myös arvioiden kirjoittaminen voi vaikuttaa lukemisen järjestykseen: en esimerkiksi aloita sarjan seuraavan osan lukemista ennen kuin olen kirjoittanut edellisestä arvion. Tavoitteeni on luoda ikään kuin "liukuhihna", jolta luetut kirjat ja blogipostaukset putoilevat loogisessa järjestyksessä vuorotellen. Luetuista kirjoista teen koontipostauksen kerran kuukaudessa.

Mitä luettaviin kirjoihin tulee, minulla on yksi ensisijainen tavoite: kirjasarjojen lukeminen. Haluan lukea niitä aiempaa enemmän ja myös järkevän ajan sisällä. Jotta tämä onnistuisi, listasin muutaman säännön lukulistan muodostamista varten. 


1. Kirjasarjojen jatko-osat pääsevät muiden kirjojen edelle. Mitä pidemmällä olen sarjan lukemisessa, sitä korkeammalle sen seuraava osa menee. Päätösosat tietysti nousevat automaattisesti listan kärkeen. Niiden jälkeen listaan muut jatko-osat.

2. Seuraavaksi tärkeimmässä asemassa ovat lukuhaasteisiin liittyvät teokset. Jos niiden joukossa on sarjojen jatko-osia, ne menevät tämän ryhmän kärkeen. Tällä hetkellä minulla on kaksi haastetta/koetta käynnissä. Niistä voi lukea tarkemmin tästä:

Linkki: Five star predictions

Linkki: Kuinka hyvin tunnen kirjallisuusmakuni?


3. Kolmantena listalle pääsevät sarjojen aloitusosat ja/tai tuttujen kirjailijoiden tuotannon lukemattomat teokset, jotka eivät kuulu mihinkään projektiin tai haasteeseen. Erityisesti sarjojen aloitusosia yritän olla lisäämättä kerralla liian monta, jotta lukisin sarjoja loppuun asti ennen kuin aloitan useita muita.

4. Viimeinen ryhmä on yksittäiset, entuudestaan tuntemattoman kirjailijan teokset, jotka eivät niin ikään kuulu erillisiin haasteisiin. Näitä ripottelen listalle muutamia kerrallaan, jotta minulla on aina jotain mahdollista luettavaa sillä aikaa kun kirjoitan esimerkiksi sarjojen arvioita.

Ja nyt sitten varsinaiseen listaan. Jätin tällä kertaa kirjojen juonet kuvailematta kokonaan, koska postauksesta tulisi niiden kanssa tuhottoman pitkä. Lisäksi listalla on runsaasti kirjoja, jotka eivät edes esittelyä kaipaa.

Tällä hetkellä kesken ovat:

  • Assassin's Blade - Sarah J. Maas
  • Crown of Midnight - Sarah J. Maas
  • City of Glass - Cassandra Clare
  • Three Dark Crowns - Kendare Blake
  • A Game of Thrones - George R.R. Martin
  • Marionetti - Daniel Cole
  • Peilikaupunki - Justin Cronin
Näistä ajattelin lukea tammikuussa noin puolet, jotta uusien kirjojen aloittamiselle jää tarpeeksi tilaa. Todennäköisesti tammikuun aikana loppuun tulee luetuksi Crown of Midnight, City of Glass, Three Dark Crowns ja Marionetti. Martinin ja Croninin romaanit ovat niin pitkiä, että niiden suhteen ei voi olla täysin varma. Assassin's Blade puolestaan tuntuu hidaslukuiselta.

20 kirjaa tärkeysjärjestyksessä


1. Loppupeli - Daniel Cole

2. City of fallen angels - Cassandra Clare

3. Heir of Fire - Sarah J. Maas

4. Clockwork Prince - Cassandra Clare

5. A Clash of Kings - George R.R. Martin

6. One dark Throne - Kendare Blake

7. Meren katedraali - Ildefonso Falcones

8. Matched - Ally Condie

9. The 5th Wave - Rick Yancey

10. Rooman portit - Conn Iggulden

11. Ship of Magic - Robin Hobb

12. Cinder - Marissa Meyer

13. Storm Front - Jim Butcher

14. Half-blood - Jennifer L. Armentrout

15. Ei koskaan - Ken Follett

16. Final Girls - Riley Sager

17. Ennen kuolemaani - S.K. Tremayne

18. Nainen ikkunassa - A.J. Finn

19. Älä jää pimeään - Erin Kelly

20. Au pair - Emma Rous

***

Onko listallani kirjoja, jotka sinä olet lukenut tai jotka aiot lukea? Onko sinulla suunnitelmian uuden vuoden lukemiston varalle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti