keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Mitä luen nyt 2/2023: Vanhaa ja uutta

Vuosi on alkanut vauhdikkaasti, mikä näkyy siinä, että lukusuunnitelmani eivät ole aivan toteutuneet. Tammikuun alku on kuitenkin ollut lukemisenkin osalta parempi kuin yleensä, joten olen ihan tyytyväinen. Aloitan tämän päivityksen niistä kirjoista, jotka olivat ensimmäisellä listalla ja jatkan niistä uusiin kirjoihin.

Painetut kirjat vuoden ensimmäisellä listalla

1. Perillä - Ally Condie

Aloitin tämän ensimmäisenä, mutta en ole kiirehtinyt lukemista. Alku vaikuttaa kiinnostavalta, sillä tarinamaailmasta saadaan heti uutta tietoa ja mukaan tulee keskeisen henkilön näkökulma. Olen nyt sivulla 45 ja jatkan lukemista hiljalleen. 

2. Miesten syvimmät salaisuudet - Mohamed Mbougar Sarr

Tämä romaani lumosi minut välittömästi. Pääsin sivulle 82 ennen kuin minun oli pakko palauttaa kirja kirjastoon. Tauko harmittaa, sillä romaanin alku on aivan huikea. Laitoin kirjan heti uudelleen varaukseen, jotta pääsen mahdollisimman pian jatkamaan. Varausjono on onneksi melko lyhyt.

3. Krysa - Sami Tissari

Laina-aika on niin lyhyt, että päätin palauttaa tämän suosiolla kirjastoon ja laittaa uudelleen varaukseen. Toivottavasti aikatauluni antaa paremmin myöten toisella yrittämällä.

Äänikirjat ensimmäiseltä listalta

1. Vaivan arvoista: esseitä poikkeuskirjallisuudesta - Ville-Juhani Sutinen

Kuuntelin tämän ensimmäisenä loppuun. Myös lopussa fiilikseni jäivät kaksijakoisiksi: teoksessa on paljon asioita, joista pidän (esimerkiksi kuvaukset siitä, miltä tuntuu lukea kirjaa matkalla), mutta jotain jää puuttumaan. Kirjoitan ajatuksistani enemmän myöhemmin, mutta tähtiä antaisin 3,5/5.

2. Kadonneet jäljet (David Raker #2) - Tim Weaver

Myös tämän kuuntelin nopeasti loppuun. Weaverin dekkarit kertovat kadonneita henkilöitä etsivästä David Rakerista ja ovat varsin helppoa ja nopeaa kuunneltavaa. Juoni on paikoin hiukan sekava, ja kerronnassa on erikoinen epätodellinen tunnelma. Lisäksi kirjoitustyyli on enemmän kertova kuin kuvaileva, mikä välillä häiritsee. Tähditys näillä näkymin: 3 tai 3,5/5.

3. Peilimies (Joona Linna #8) - Lars Kepler

Jatkoin tämän kuuntelemista, mutta en päässyt kovin pitkälle. Tapahtumat ovat rankkoja niin kuin muissakin sarjan osissa, ja fiilikseni ei ehkä ole juuri nyt oikea tälle. Tavoitteeni on kuitenkin kuunnella kirja loppuun tammikuun aikana.

Uudet painetut kirjat

1. Poison Study (Chronicles of Ixia #1) - Maria V. Snyder

Chronicles of Ixia koostuu kolmesta trilogiasta, joista ensimmäisen olen lukenut kerran useita vuosia sitten. Pidin siitä silloin todella paljon, mutta kirjoitin arvion vain ensimmäisestä osasta. Tänä vuonna haaveeni olisi lukea kaikki kolme trilogiaa ja myös kirjoittaa niistä blogissa. Aloitin Poiston Studyn uudelleen lukemisen viime vuonna, mutta kiireet veivät ajatukseni muualle. Nyt nostin sen tärkeysjärjestyksessä korkealle, jotta pääsen alkuun projektin kanssa. Tällä hetkellä olen sivulla 48.

2. Mitä enemmän verta - Stephen King

Myös Kingiä olen halunnut lukea enemmän jo pitkään. Syksyllä sain tämän tarinakokoelman syntymäpäivälahjaksi ja myös aloitin lukemisen. Ensimmäinen tarina, Herra Harriganin puhelin, on ollut kiinnostava ja viihdyttävä tähän saakka. King on taitava kirjoittamaan lapsen näkökulmasta ja löytämään erikoisuuksia asioista, jotka ovat nykyihmiselle arkipäiväisiä. Olen tällä hetkellä sivulla 77 ja toivon pääseväni ensimmäisen tarinan loppuun ennen kuukauden vaihtumista.

3. The Invisible Life of Addie Larue - V.E. Schwab

Eräs lukuhaaste antoi minulle hyvän tilaisuuden lukea tämän fantasiaromaanin. V.E. Schwabin tuotanto on kiinnostanut minua todella pitkään, mutta en ole saanut aikaiseksi lukea mitään hänen kirjoistaan. Palaan tähän lukuhaasteeseen myöhemmin.

Uudet äänikirjat

1. Viimeinen toivomus (Noituri #0.5) - Andrzej Sapkowski

Myös Noituri-sarjan ensimmäinen novellikokoelma on kesken viime vuodelta. Aloitin kirjan kuuntelemisen todennäköisesti huonolla hetkellä, sillä jumituin sen kanssa pitkäksi aikaa paikalleen. Viime viikolla jatkoin kuuntelemista, ja nyt olen päässyt jo yli puolenvälin. Tavoitteeni on kuunnella tämä loppuun noin viikossa.

2. Poispyyhkäisty (David Raker #3) - Tim Weaver

Vaikka Weaverin sarja ei pääse suosikkieni listalle, jotain koukuttavaa siinä on. Olen kuunnellut jo reilusti yli puolet kolmannesta osasta, ja todennäköisesti pääsen loppuun muutaman päivän sisällä.

3. Andalusialainen ystävä - Alexander Söderberg

Jos ehdin, aloitan tämän trillerin vielä tammikuussa. Kirja on yksi "Kuinka hyvin tunnen kirjallisuusmakuni?"-haasteen listan kirjoista ja vaikuttaa sopivalta tähän ajankohtaan. Samalla saisin jo hiukan edistettyä tätä lukuhaastetta.

***

Mitä sinä olet lukenut tammikuussa?

4 kommenttia:

 1. On tullut luettua aika monenlaista, vähän historiallista romantiikkaa ja sitten lyhyt esseekokoelma ja dekkarikin. Niin ja scifiä, siitä sitten tarkemmin 31. päivä kun on kirjabloggaajien klassikkohaasteen aika. :)

  VastaaPoista
 2. Tullu luettua dekkareita, runoja, fantasiaa ja psykologisia romaaneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monipuolinen valikoima! En muistakaan, milloin olen itse lukenut noin monipuolisesti yhden kuukauden aikana :D

   Poista