keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Mitä luen nyt 1/2023: Vuoden ensimmäiset kirjat

Käynnistän uuden vuoden perinteisen lukulistan sijaan hiukan erilaisella kirjalistalla. Pidän lukulistojen tekemisestä, mutta en usein noudata niitä. Haluan rikkoa tämän kaavan, joten lähestyn lukulistoja tänä vuonna toisesta näkökulmasta. Olen tehnyt joskus aikaisemminkin päivityksiä ajatuksella "mitä luen nyt", ja päätin kokeilla tätä konseptia uudelleen. 

Tavoitteeni on käyttää näitä postauksia lukupäiväkirjamaisesti, eli kirjata säännöllisesti ylös mitä luen/kuuntelen, miten kunkin kirjan lukeminen/kuunteleminen on edennyt ja mitkä kirjat olen aloittanut edellisen postauksen jälkeen. Kirjoitan myös ajatuksista, joita kirjat herättävät lukemisen/kuuntelemisen aikana siten, että en paljasta kirjoista liikaa. 

Listasin tähän ensimmäiseen postaukseen kirjat, joita luen/kuuntelen ensisijaisesti seuraavan kahden viikon aikana. Fyysisistä kirjoista kaksi ensimmäistä ovat kirjastosta lainattuja ja jo varauksessa, joten ne pyrin lukemaan melko tiiviillä tahdilla. Kolmannen kanssa saa kulua pidempi aika. Äänikirjat saan todennäköisesti kuunneltua loppuun asti, sillä ne ovat kesken viime vuodelta. Kahden viikon päästä katsotaan, mihin asti olen päässyt.

Fyysiset kirjat

1. Miesten syvimmät salaisuudet - Mohamed Mbougar Sarr

En varmasti ole ainoa, jonka huomion tämä romaani vangitsi viime vuonna. Kirjailija oli minulle tuntematon nimi ennen kuin hänestä jutun Helsingin Sanomista. Kyseinen haastattelu sai minut kuitenkin kiinnostumaan tosissani tästä teoksesta, jonka tarinan ytimessä on kirjallisuuden voima. Varasin romaanin saman tien kirjastosta ja sain sen käsiini sopivasti ennen vuoden vaihtumista. Lukemisen aloitan jossain vaiheessa tänään.


2. Krysa - Sami Tissari

Viime vuoden Finlandia-ehdokkaita tutkiessani kävi välittömästi selväksi, että minun täytyy lukea tämä romaani. Tekoäly, vaihtoehtoinen historia ja Neuvostoliitto, sivilisaation romahdus; paljon muuta minun ei tarvinnut kuulla ennen kuin kiiruhdin tekemään varausta.

3. Perillä - Ally Condie

Luin juuri ennen vuoden loppua Condien dystopiatrilogian toisen osan loppuun ja päätin jatkaa suoraan kolmanteen. Trilogia on ollut tähän asti todella miellyttävä yllätys, jota varmasti ajattelen pitkään lukemisen päätyttyä. YA dystopioissa on jotain, mikä vetoaa minuun, joten ehkä minun ei pitäisi olla niin yllättynyt. Mutta tämän kyseisen trilogian suhteen odotukseni olivat todella matalat sen perusteella, mitä olen kuullut lukijoiden sanovan siitä vuosien varrella. Odotin rakkauskeskeistä ja melko kevyttä teiniseikkailua, mutta sainkin viipyilevää pohdintaa tekstien ja sanojen merkityksestä, valinnanmahdollisuuden merkityksestä identiteetin rakentumisessa ja tiedon rajoittamisen vaikutuksista sekä yhteiskunnan että yksilön kannalta. Rakkaus on kyllä iso teema trilogiassa, mutta aivan toisella tavalla kuin odotin. Odotan suurella mielenkiinnolla, miten tarina päättyy.

Äänikirjat

1. Vaivan arvoista: esseitä poikkeuskirjallisuudesta - Ville-Juhani Sutinen

Kun kirjallisuutta käsittelevä tietoteos voittaa Tieto-Finlandian, minun on tietenkin otettava siitä selvää. Tällä hetkellä minulla on kirjasta noin kolme tuntia kuuntelematta. Fiilikseni ovat toistaiseksi hiukan kaksijakoiset, mutta plussan puolella kuitenkin.

2. Kadonneet jäljet - Tim Weaver

Katoamistapauksia selvittävästä David Rakerista kertovat dekkarit pääsivät kuunneltavaksi viime vuoden lopussa, ja luulisin että kuuntelen koko sarjan tämän vuoden mittaan. Tämä on sarjan toinen osa, josta on tällä hetkellä vajaa neljä tuntia kuuntelematta. Uskon, että viimeistään huomenna tämä teos on kuunneltu loppuun asti.

3. Peilimies - Lars Kepler

Joona Linna -sarja on ehdottomasti yksi trilleri/dekkarigenren helmistä. Kuuntelin vuonna 2021 sarjan kaksi ensimmäistä osaa ja vuonna 2022 osat 3-7, sekä osan Peilimiehestä eli kahdeksannesta osasta. Tällä hetkellä kuunneltavaa on jäljellä 10,5 tuntia. Olen koko sarjasta itse asiassa niin vaikuttunut, että haluaisin lukea sen painettuna heti kun olen saanut kuuntelukierroksen loppuun ja tehdä siitä jonkinlaisen kirjallisuusanalyysin. Odotan kuitenkin jonkin aikaa ennen kuin aloitan kyseisen projektin, sillä tulevat kuukaudet ovat todella kiireisiä jo valmiiksi. Mutta kun aikataulu sallii, todennäköisesti toteutan tämän idean.

***

Millä kirjalla sinä aloitat tämän vuoden?


6 kommenttia:

  1. Mulla on monta kirjaa kesken, mutta sain loppuun viime vuoden puolella alotetut Riikka Pulkkisen Lumon, Philip K. Dickin Uneksivatko androidit sähkölampaista?, Sirpa Kyyrösen Naispatsaita ja Samanta Schweblinin Houreunen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naispatsaita ei kuulosta tutulta, mutta muista olen kuullut! Olivatko kirjat hyviä? :)

      Poista
    2. Kaikki oli hyviä! Eniten ehkä lopulta tykkäsin tosta Dickin kirjasta. Teen siitä klassikkohaasteeseen postauksen.

      Poista
    3. Nimi ainakin herättää uteliaisuutta! :D

      Poista
  2. Minulla on myös tosi monta kesken. Kiireisin on Ann-Christin Antellin kirja Puuvillatehtaan perijä, koska siinä on vain viikon laina-aika. Historiallista hömppää, kivasti kirjoitettua.
    Suurin urakka on Hanya Yanagiharan Paratiisiin, koska siinä on reilu 900 sivua. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon Puuvillahtehdas-sarjan ajattelin lukea joskus, en tosin yhtään tiedä milloin :D Huh 900 on melkoinen tiiliskivi! :D

      Poista