Kun tekee jotakin pitkään ja sydämellä, kohtaa väistämättä jossain vaiheessa pohdintoja siitä, minkä takia on ryhtynyt koko hommaan. Tulee vastaan tilanteita, jotka herättävät kysymyksen siitä, miksi on valinnut juuri sen tien ja miksi sillä kannattaa jatkaa myös vaikeuksien jälkeen. Minulle kirjallisuudesta bloggaaminen on yksi niistä harrastuksista, joka tarjoaa valtavasti ajattelemisen aihetta kaikessa monipuolisuudessaan. Viime aikoina olen pohtinut kirjablogien merkitystä laajemmassa kontekstissa. Mitä merkitystä blogeilla on kirjallisuuden kannalta yleensä? Entä lukemisen ja lukijoiden kannalta? Bloggaaminen on mahtava harrastus, mutta millä muulla tavalla se vaikuttaa?
Listasin muutamia asioita, jotka tekevät kirjablogeista tärkeitä ja miksi niitä kannattaa tukea.
1. Jokainen kirja-arvio tai muu kirjaa koskeva postaus toimii kuin neonkyltti, jossa lukee "Minä luin tämän kirjan!"
Riippumatta siitä, pitikö kirjoittaja kirjasta vai ei, jo tieto lukemisesta on arvokas. Blogin lukijoille se on merkki siitä, että kirjoittaja on lähtökohtaisesti ollut niin kiinnostunut kirjasta että on lukenut sen ja vielä jaksanut jakaa ajatuksensa toisten kanssa. Jos kirjoittaja vielä tämän lisäksi pitää lukukokemustaan hyvänä ja tärkeänä, lukijan motivaatio tarttua kirjaan kasvaa entisestään. Myös negatiivisista arvioista on hyötyä lukijalle, sillä ne auttavat päättämään, onko kyseinen kirja häntä varten tai pitäisikö sitä siirtää lukulistalla johonkin suuntaan.
2. Kirjablogit välittävät tietoa. En pysty edes laskemaan, kuinka monta kirjaa olen löytänyt kirjablogien ansiosta. Sadat ja taas sadat kirjat ovat herättäneet mielenkiintoni ja päätyneet lukulistalle blogien lukemisen jälkeen. Erityisesti englanninkielisen blogimaailman löydettyäni ymmärsin, kuinka valtava määrä kirjallisuutta maailmassa onkaan ja kuinka pieni osa siitä päätyy esimerkiksi suomentajan pöydälle. Lukemalla vielä toistaiseksi suomentamattomia teoksia ja bloggaamalla niistä bloggaaja sekä kasvattaa kirjallisuudentuntemustaan että nostaa uutta kirjallisuutta lukijoiden ja kustantajien silmien eteen. Sama pätee sellaisten teosten kohdalla, joita ei löydy kirjakauppojen tai kirjastojen hyllyiltä; mitä useampi ihminen ilmaisee olevansa kiinnostunut tällaisista kirjoista, sitä todennäköisempää on, että ne jonain päivänä saavat ansaitsemansa paikan laajassa levityksessä.
3. Kirjablogit pitävät kirjallisuuskeskutelua yllä. Blogit ovat ihanteellinen kanava jakaa ajatuksia ja keskustella kirjallisuuden eri osa-alueista. Koska ne ovat julkisia, kuka tahansa voi päästä niihin käsiksi ja lisätä halutessaan oman näkökulmansa aiheeseen. Kirjablogien olemassaolo myös muistuttaa muuta maailmaa siitä, että kirjallisuus kiinnostaa - että sillä on merkitystä ja vaikutusta ihmisten elämässä. Että kirjallisuus on hieno osa kulttuuria, jota ei pidä väheksyä.
4. Bloggaajat muodostavat yhteisön, jolla on yhteinen intohimo. Kirjablogien kautta on mahdollista löytää samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa vuoroin hehkuttaa ja vuoroin tuskailla kirjallisuuden maailmaa. Lukijat kohtaavat toisiaan blogeissa jatkuvasti ja saattavat innostua bloggaamisesta itsekin. Kaiken kaikkiaan on erittäin virkistävää kommunikoida ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät, miksi melkein itket kun joku lempihahmosi kuolee, kuinka on mahdollistia upputoutua johonkin maailmaan niin ettei seuraavan kirjan aloittamisesta tule päiväkausiin mitään ja miksi olet vähällä revetä liitoksistasi kun pitelet uusinta aarrettasi käsissäsi.
5. Kirjablogit reagoivat usein nopeammin kuin muu maailma. Jos haluaa selvittää, mikä on juuri nyt tapetilla kirjallisuuden kentällä, vastaus löytyy usein kirjablogeista. Vaikka bloggaajat eivät edusta kaikkia lukijoita, he ovat yksi taho joka puhuu siitä, mikä on in ja ilmaisevat innostuksensa avoimesti ja innokkaasti. Jos sama kirja tai kirjasarja vilahtelee suunnilleen jokaisessa blogissa jonka löydät, on selvää että tämä kohde on erottunut joukosta. Toisaalta blogeista voi löytää niitä teoksia, jotka ovat vasta matkalla kuuluisuuteen - niitä tulevaisuuden ilmiöitä, joihin bloggaajat ovat tutustuneet ja kenties kiintyneet jo vuosia ennen kuin esimerkiksi suomalaiset kustannusyhtiöt inahtavatkaan kirjan olemassaolosta.
* * *
Nämä esimerkit ovat vain murto-osa niistä mahdollisuuksista, joita kirjabloggaajilla on. Ihmisellä on taipumus vähätellä itseään ja aliarvoida omaa merkitystään, mikä näkyy myös blogimaailmassa. Kirjoitin tämän tekstin herätellekseni bloggaajia ajattelemaan asiaa toisesta näkökulmasta. Sinulla, kollegani, on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä kirjallisuudelle kuuluu. Sinulla on kanava ja keinot edistää toimintaa, jonka toivot lisääntyvän ja ehkäistä sitä, mistä et pidä. Ota persoonallisuutesi ja kykysi käyttöön! Sanoillasi on enemmän merkitystä kuin tiedätkään.
Tämä on viesti myös kaikille innokkaille lukijoille, jotka eivät blogia omista. Jos olet joskus harkinnut blogin perustamista, mieti asiaa uudelleen. Olisiko nyt sinun vuorosi astua bloggaajien joukkoon? Ja vaikka et bloggaamisesta innostuisikaan, voit käyttää muita keinoja ajatustesi jakamiseen. Kun luet hyvän kirjan, kerro siitä toisille. Kun luet hyvän arvion, kerro se bloggaajalle. Mitä enemmän ajatuksia jaamme toistemme kanssa, sitä suurempi ilo hyöty keskustelusta on.
Minkälaisia ajatuksia sinulla on kirjablogien merkityksestä?
Mielenkiintoinen teksti. Viides kohta ei kuitenkaan päde minun blogiini, sillä lueskelen enimmäkseen kirjoja kirjaston syövereistä. Ehkä kirjablogini toimii sellaisena, joka antaa vinkkejä siitä, mitä vanhoja kirja-aarteita voi lukea :) Eniten pidän kirjablogeissa siitä, että niistä saa valtavan kasan lukuvinkkejä!
VastaaPoistaHyvä pointti tämäkin! Vanhoissa kirjoissa on valtavasti hyviä kirjoja, jotka helposti unohtuvat uutuuksien huumassa :)
PoistaTuohon 5. kohtaan voisi todeta senkin, että saman kirjan näkyminen useassa blogissa kertonee myös kustantajien onnistuneesta markkinoinnista blogien suuntaan. Eli kyllähän bloggareille tarjotaan arvostelukappaleita, ja sitä kautta samaa kirjaa saattaa näkyä monessa blogissa yhtä aikaa. Itse en sitä vielä pidä minään automaattisena 'hyvän kirjan' merkkinä, mutta ehkä minulla onkin vähän liian kyyninen suhtautuminen tähän asiaan. :) Kiva kirjoitus sinulta! Elämä ilman kirjablogeja olisi tylsää. :)
PoistaSe on totta, varsinkin englanninkielisissä blogeissa. Erityisesti Yhdysvalloissa kustantajat ja kirjakaupat käyttävät bloggaajia tehokkaasti markkinoinnin välineenä. Myös kirjailijat jakavat arvostelukappaleita bloggaajille tai järjestävät arvio-kampanjoita. Ylipäätään maailmalla kirjoja markkinoidaan aivan eri mittakaavassa kuin Suomessa, millä on sekä hyvät että huonot puolensa. Ja tosiaan, kirjan laajalla suosiolla ei ole välttämättä mitään tekemistä laadun kanssa. Huonot kirjat myyvät monta kertaa todellisia taideteoksia paremmin. Mutta omalle kohdalle on onneksi sattunut enemmän niitä oikeasti hyviä kirjoja, jotka ansaitsevat ympärillään pyörivän hypetyksen :)
PoistaLuin bloggaustasi suurella ilolla. Hurjasti hyviä pointteja.
VastaaPoistaKiitos, mukava kuulla että tämä ilahdutti! Se oli ehdottomasti yksi tekstin tarkoitus :)
PoistaKiinnostavaa pohdintaa :M) En olekkaan ajatellut bloggaamista tuolta kannalta.
VastaaPoistaKiitos! Ja huippua että onnistuin herättämään uusia ajatuksia ;)
PoistaLoistava kirjoitus! Juuri kirjallisuuskeskustelun ylläpito on mielestäni sekä hauskimpia että tärkeimpiä kirjabloggaajien tehtäviä. Se osoittaa, etteivät kirjat ole katoamassa mihinkään, vaikka moni muu asia kilpailee huomiosta niiden kanssa :)
VastaaPoistaKiitos kovasti! :) Nimenomaan. Hyvin tiivistit tämän tekstin pääajatuksen :)
PoistaOlipa mukavan kannustava ja lämminhenkinen kirjoitus! Itse olen kirjablogannut kymmenisen vuotta ja edelleen riittää intoa. Luen pääsääntöisesti englanniksi ja voi tosiaan todeta, että suomeksi julkaistaan todella mitätön määrä käännöskirjallisuutta siihen nähden, miten laajasti voi lukea enkuksi. Minä tykkään lukea nimenomaan suomalaisia kirjablogeja (seuraan vain muutamaa enkunkielistä), koska haluan pysytellä edes jotenkin messissä siinä, mitä Suomessa julkaistaan.
VastaaPoistaMielestäni kustantamot ovat ottaneet Suomessakin hyvin blogit osaksi markkinointiviestintäänsä. A-kappaleen saa lähes kuka tahansa kirjabloggaaja ja muuhunkin menoon otetaan mukaan (kirjajulkkarit ymv.) ja järjestetään jopa bloggaajille omia tapahtumia.
Löysin sattumalta blogisi ja jään ilolla seuraamaan! Kirjajuttuja ei voi olla koskaan liikaa. ;)
Huippua että löysit tiesi tänne! :) Tervetuloa seuraamaan!
PoistaNiinpä, käännöskirjallisuuden tilanne on kyllä surkea siihen nähden millaisia mahdollisuuksia olisi. Toki on ymmärrettävää, että pienessä maassa ei julkaista kaikkea, mutta silti surettaa, kun tajuaa kuinka moni hyvä kirja jää suomentamatta.
Kirjablogit on kyllä rikkaus!
VastaaPoistaMullakin on hullun pitkät luettavien kirjojen listat, jotka blogien ansiosta kasvaa hurjaa vauhtia :) Blogien myötä olen alkanut lukea monipuolisemmin ja aktiivisen yhtisön myötä ja avulla pysyy hyvin perillä kirjamaailman tapahtumista ja kuulumisista. Ihan paras harrastus!
Naulan kantaan! ;)
Poista