Opiskelin tasaiseen tahtiin, luin kaksi hyvää romaania, opin taiteesta, katsoin useita todella kiinnostavia tv-sarjoja, työstin romaanikäsikirjoitusta ja tapasin ystäviä. Kuukausi oli erittäin tasapainoinen, vaikka minulla on nyt käynnissä enemmän projekteja kuin aikoihin. Sain myös aikaiseksi tehdä blogille facebook-sivun (löydät sen nimellä The Books of My Life).
Luin yhteensä neljä kirjaa, mihin olen erittäin tyytyväinen. Usein tammikuut kuluvat puoliksi vuoden vaihtumisen aikaansaamassa hämmennyksessä, minkä takia pääsen kunnolla vauhtiin vasta helmikuussa. Tällä kertaa olin kuitenkin alusta lähtien pelissä mukana.
Luetut kirjat
Kuolleiden satama - Patricia Cornwell
Patricia Cornwell on kuulunut lempikirjailijoihini jo vuosia, eikä hänen romaaninsa pettänyt tälläkään kertaa. Kuolleiden satama tosin pääsi yllättämään: suurin osa tapahtumista on tiivistetty noin vuorokauden mittaiseen ajanjaksoon ja ne liikkuvat enimmäkseen päähenkilön pään sisällä. Aluksi olin hämmentynyt ratkaisusta, mutta kun totuin siihen, nautin lukemastani kovasti.
Päähenkilö Kay Scarpetta saa tutkittavakseen todella omituisen kuolemantapauksen, joka vaarantaa sekä hänen uransa että uuden tutkimuslaitoksen, jonka johtaminen on ollut vaikeaa alusta lähtien. Tapaukseen liittyy poliittista juonittelua, ammatillisia kiistoja ja melko karmivaa, mutta todella mielenkiintoista nanoteknologiaa. Kaiken kaikkiaan romaanin tunnelma on erittäin kireä ja jännitteinen, mikä kannustaa lukemaan kirjan nopeasti, jotta päähenkilön ja samalla lukijan ahdinko hellittäisi.
Romaanin ainoa isompi puute on se, että en usko tarinan antavan yhtä paljon sellaiselle lukijalle, joka ei tunne Scarpetta-sarjan henkilöitä ja sarjan aikaisempia romaaneja. Romaanin kerronta keskittyy päähenkilön mielen liikkeisiin ja ihmissuhteissa ilmeneviin jännitteisiin, joita uuden lukijan olisi monin paikoin vaikea ymmärtää syvällisesti. Siksi suosittelen aloittamaan sarjan alkupäästä, jos Cornwellin tuotanto kiinnostaa.
Arvosana: 4/5
Prodigy - Marie Lu
Prodigy on Legend-trilogian keskimmäinen osa, joka sai sydämen rytmin kiihtymään. Romaani tarjoaa uutta tietoa trilogian maailmasta ja syventää henkilöitä ja henkilöiden välisiä suhteita. Marie Lu on myös todella taitava toimintakohtausten kirjoittaja. Kirjan loppu on suorastaan ilmiömäinen!
Trilogian tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuden dystopiseen Amerikkaan, joka on jakautunut kahteen suureen valtakuntaan: Tasavaltaan ja Siirtokuntiin. Tasavaltaa pyörittää tehokas armeija, Siirtokuntien yhteiskunnasta ei tiedetä Tasavallassa juuri mitään. Päähenkilöt (armeijan tähtioppilas June ja tasavallan jahdatuin katulapsi Day) tutustuvat toisiinsa, kun Dayta syytetään Junen veljen murhasta. Tilanteesta kehittyy adrenaliinipitoinen seikkailu, jonka seurauksena molempien päähenkilöiden käsitys ympäristöstään muuttuu ratkaisevasti. Prodigy vie tapahtumia eteenpäin vauhdikkaasti ja välttää pudotuksen keskimmäisen osan loukkoon.
Arvosana: 4,5/5
Vallankumouksia norsunluutornissa - Helena Sederholm
Vuoden ensimmäiseksi tenttikirjaksi valikoitui modernismia ja avantgardea käsittelevä kirjoituskokoelma, jonka Sederholm laati alunperin opetustarkoitukseen. Sen näkee teoksen rakenteessa: tekstit ovat lyhyitä, melko fragmentoituneita ja toistavat samoja asioita eri yhteyksissä. Ajoittaisesta vaikealukuisuudesta huolimatta teos on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Se antaa mielestäni hyvän yleiskäsityksen modernismista ja avantgardesta ja niiden välisestä suhteesta. Kirjoituksissa painottuvat kuvataide ja teatteri. Kaipasin niiden rinnalle esimerkkejä kirjallisuudesta, mutta puute on kokonaisuuden kannalta pieni.
Arvosana: 3/5
Kuvataiteilija taidemaailmassa - Vappu Lepistö
Vappu Lepistön väitöskirja käsittelee keskeisimpiä taiteilijamyyttejä, erilaisia taiteilijatyyppejä ja niiden suhdetta postmodernin ajan taiteilijoihin ja heidän käsitykseen itsestään. Teos on julkaistu vuonna 1991, joten siinä voi painottua sellaisia näkemyksiä, joita ei nykyään pidetä yhtä olennaisina. Jos tämän jättää syrjään, teoksella on paljonkin annettavaa. Tutkimus on pääosin selkeä ja helppolukuinen kokonaisuus, joka pohtii aihetta useista näkökulmista ja pyrkii antamaan monipuolisen käsityksen taiteilijoista, joita tutkimusta varten on haastateltu. Minun kannaltani oli mielenkiintoisinta tarkastella, minkälainen suhde omilla taidekäsityksilläni ja taiteilijaindentiteettiä koskevilla ajatuksillani on myytteihin ja toisaalta niitä vastustaviin ja niistä irrottautuviin näkemyksiin. Toisin sanoen: minkälaiseksi kirjoittajaksi koen itseni, miten selitän luovaa prosessiani ja miksi. Kirjoitan havainnoistani tarkemmin myöhemmin.
Arvosana: 4/5
Alunperin aioin kirjoittaa tässä postauksessa myös tv-sarjoista, mutta päätin jättää sen hiukan tuonnemmaksi, jotta teksti ei veny liian pitkäksi. Kirjoitan erillisen koosteen tai yhdistän tammikuun ja helmikuun sarjat samaan postaukseen, katsotaan. Seuraavassa postauksessa esittelen kirjat, jotka ovat tällä hetkellä luettavana ja jaan joitakin ajatuksiani niistä. Hyvää helmikuuta kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti