1. Ilmeisin ensimmäisenä, eli seuraa blogia ja bloggaajaa mahdollisuuksien mukaan. Liity virallisesti blogin seuraajaksi ja ota selvää, onko blogi näkyvillä myös muissa sosiaalisissa medioissa. Tykkää facebook-sivusta, seuraa twitterissä, lisää bloggaaja kaveriksi goodreadsissa, tsekkaa bloggaajan meininkiä Instagramissa... Näitä riittää. Valitse ne vaihtoehdot, jotka ovat sinulle luontevia. Tärkeintä on, että osoitat olevasi kuulolla,
2. Kommentoi niin paljon kuin ehdit ja jaksat. Kommentit ovat blogimaailman ytimessä, sillä ne sekä laajentavat keskustelua että ilahduttavat bloggaajaa. Jokainen positiivinen, rakentava kommentti motivoi valtavasti. Kommentti on konkreettinen osoitus siitä, että olet käynyt blogissa ja olet kiinnostunut tekstistä niin paljon, että olet jaksanut kirjoittaa kommentin.
3. Esitä kysymyksiä. Jäikö jokin asia mietityttämään? Esitä bloggaajalle tarkentava kysymys. Haluaisitko tietää aiheesta jotain lisää? Kysy siitä. Oletko jo pitkään miettinyt, mitä suosikkibloggaajasi ajattelee asiasta, jota sinä olet pohtinut? Pyydä häntä jakamaan ajatuksiaan.
4. Kerro toiveistasi. Bloggaaja ei voi tietää, mikä lukijaa kiinnostaa, ellei lukija kerro sitä hänelle. Jos jokin teksti kolahtaa sinuun erityisesti, kerro se rohkeasti bloggaajalle, jotta hän älyää kirjoittaa samankaltaisia lisää. Jos haluat kuulla bloggaajan ajatuksista enemmän, pyydä häntä kirjoittamaan niistä. Kaikki palaute on bloggaajalle äärimmäisen tärkeää, koska sen avulla voi kehittyä ja saada uutta energiaa toimintaan.
5. Levitä sanaa. Suosittele blogia kavereillesi, jaa blogin tekstejä somen syövereissä, ohjaa ihmisiä blogin pariin. Käytä mielikuvitustasi - keinoja on rajattomasti!
6, Jos olet itsekin bloggaaja, anna lukuluettelosi näkyä omassa blogissasi. Tee esimerkiksi julkinen lista blogeista, joita seuraat tai jaa niitä kategorioihin vaikkapa aihepiirien perusteella niin, että lukijoillasi on tilaisuus löytää lisää mielenkiintoista lukemista.
7. Jaa toisen bloggaajan tekstejä oman postauksesi yhteydessä. Tässä on yksi asia, jota aion lisätä, koska olen todennut sen toimivaksi.
8. Ole mukana blogienvälisessä yhteistyössä tai kehittele sellaista itse. Blogikiertueet, haasteet, postaussarjat, you name it. Englanninkielisissä kirjablogeissa kiertää monta konseptia, joita olisi hienoa siirtää Suomeen. Parasta näissä on se, että bloggaajat oppivat tuntemaan toisiaan ja yhdistämään taitojaan.
9. Järjestä bloggaajien tapaaminen tai jos kuulet sellaisen lähestyvän, lähde mukaan! Auta toisia verkostoitumaan ja verkostoidu samalla itse ;)
10. Auta kaveria, jos osaat. Kun lempibloggaajasi tai bloggaajatoverisi tarvitsee neuvoja, vinkkejä tai mitä tahansa apua ja pyytää sitä avoimesti, aukaise suusi aina kun uskot, että voit olla avuksi. Me voimme oppia toinen toisiltamme. Me olemme yhteisö, jonka tulee huolehtia omistaan, eikö niin?
Tuleeko mieleen vielä jotain muuta tapaa antaa blogeille happea?
Kiva, kun kokosit tämän listan! Olen muutamaan otteeseen yrittänyt kalastella lukijoilta palautetta ja toiveita, mutta hieman huonolla menestyksellä. Oletan siitä, että ollaan kai sitten tyytyväisiä... :) Minulla oli blogissani luettelo seuraamistani blogeista, mutta blogger sekoili ja poisti sen...
VastaaPoistaMukava kuulla että ilahdutti! :) Sama täällä, vastauksia ei oikein tahdo saada. Tiedä häntä miksi?? Olisi mukava kuulla mitä porukoiden mielessä liikkuu! :D Gadgetissa on varmaan ollut virhe, joskus blogger kai poistelee juttuja itsekseen jos ne ei toimi oikein. Tai ainakin ehdottaa, että "sinun on hyvä poistaa tämä gadget"
PoistaJestapa jepulis, miten hienon listan olet koonnut. Olen samaa mieltä, että paljon ja hyvin helpollakin voisimme me bloggaritkin hankkia näkyvyyttä toisillemme (esim. toisen bloggarin postauksen jakaminen twitterissä vie noin sekunnin). Tosin on myönnettävä, että nyt kun bloggausta tulee ihan just kolme vuotta täyteen, ei enää huvita olla pelkästään ns. antavana osapuolena. Jos löytyy vastavuoroisuutta, olen kyllä mieluusti mukana.
VastaaPoistaKiitos! :) Se on juuri näin: voisimme tehdä todella paljon hyvää pienellä vaivalla. Vastavuoroisuus on ehdottoman tärkeää, jotta kaikki osapuolet saavat yhtä paljon.
PoistaHienon listan olet kasannut ja upeita kuvia! Näitä ollaan mekin pohdittu, että miten blogia voisi kehittää, tosin meillä vasta niin uusi blogi että kaipa se muotoutuu ajan mittaan. Kaikki haasteet ehdottomasti kiinnostaa ja miksei ihan tuollaiset fyysiset tapaamisetkin. :)
VastaaPoistaTiia
Kiitos kovasti! :) Blogin kehittymiselle kannattaa antaa aikaa, sillä se on jatkuvasti elävä ja muuttuva projekti. Mahdollisuudet eivät lopu koskaan kesken, eikä yhtä oikeaa tapaa ole oikeastaan minkään osuuden tekemiseen. Fyysiset tapaamiset olisi huippuja, mutta aika hankalia järjestää kun kaikki asustelevat kuka missäkin :/ mutta ehkä joku joskus saa sellaisenkin aikaiseksi!
Poista