keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Pitkää ikää blogeille: 10 hyvää tekoa

Ihan niin kuin ihmiset, samoin blogit tarvitsevat ravintoa elääkseen. Tein listan erilaisista tavoista edistää blogien säilymistä mahdollisimman aktiivisina, luovina ja eloisina. Näitä kaikkia haluaisin lisätä myös omassa toiminnassani: tehdä konkreettisia asioita tovereiden vuoksi. Katsokaa mitä tykkäätte!





1. Ilmeisin ensimmäisenä, eli seuraa blogia ja bloggaajaa mahdollisuuksien mukaan. Liity virallisesti blogin seuraajaksi ja ota selvää, onko blogi näkyvillä myös muissa sosiaalisissa medioissa. Tykkää facebook-sivusta, seuraa twitterissä, lisää bloggaaja kaveriksi goodreadsissa, tsekkaa bloggaajan meininkiä Instagramissa... Näitä riittää. Valitse ne vaihtoehdot, jotka ovat sinulle luontevia. Tärkeintä on, että osoitat olevasi kuulolla,

2. Kommentoi niin paljon kuin ehdit ja jaksat. Kommentit ovat blogimaailman ytimessä, sillä ne sekä laajentavat keskustelua että ilahduttavat bloggaajaa. Jokainen positiivinen, rakentava kommentti motivoi valtavasti. Kommentti on konkreettinen osoitus siitä, että olet käynyt blogissa ja olet kiinnostunut tekstistä niin paljon, että olet jaksanut kirjoittaa kommentin.





3. Esitä kysymyksiä. Jäikö jokin asia mietityttämään? Esitä bloggaajalle tarkentava kysymys. Haluaisitko tietää aiheesta jotain lisää? Kysy siitä. Oletko jo pitkään miettinyt, mitä suosikkibloggaajasi ajattelee asiasta, jota sinä olet pohtinut? Pyydä häntä jakamaan ajatuksiaan.

4. Kerro toiveistasi. Bloggaaja ei voi tietää, mikä lukijaa kiinnostaa, ellei lukija kerro sitä hänelle. Jos jokin teksti kolahtaa sinuun erityisesti, kerro se rohkeasti bloggaajalle, jotta hän älyää kirjoittaa samankaltaisia lisää. Jos haluat kuulla bloggaajan ajatuksista enemmän, pyydä häntä kirjoittamaan niistä. Kaikki palaute on bloggaajalle äärimmäisen tärkeää, koska sen avulla voi kehittyä ja saada uutta energiaa toimintaan.




5. Levitä sanaa. Suosittele blogia kavereillesi, jaa blogin tekstejä somen syövereissä, ohjaa ihmisiä blogin pariin. Käytä mielikuvitustasi - keinoja on rajattomasti!

6, Jos olet itsekin bloggaaja, anna lukuluettelosi näkyä omassa blogissasi. Tee esimerkiksi julkinen lista blogeista, joita seuraat tai jaa niitä kategorioihin vaikkapa aihepiirien perusteella niin, että lukijoillasi on tilaisuus löytää lisää mielenkiintoista lukemista.




7. Jaa toisen bloggaajan tekstejä oman postauksesi yhteydessä. Tässä on yksi asia, jota aion lisätä, koska olen todennut sen toimivaksi.

8. Ole mukana blogienvälisessä yhteistyössä tai kehittele sellaista itse. Blogikiertueet, haasteet, postaussarjat, you name it. Englanninkielisissä kirjablogeissa kiertää monta konseptia, joita olisi hienoa siirtää Suomeen. Parasta näissä on se, että bloggaajat oppivat tuntemaan toisiaan ja yhdistämään taitojaan.





9. Järjestä bloggaajien tapaaminen tai jos kuulet sellaisen lähestyvän, lähde mukaan! Auta toisia verkostoitumaan ja verkostoidu samalla itse ;)

10. Auta kaveria, jos osaat. Kun lempibloggaajasi tai bloggaajatoverisi tarvitsee neuvoja, vinkkejä tai mitä tahansa apua ja pyytää sitä avoimesti, aukaise suusi aina kun uskot, että voit olla avuksi. Me voimme oppia toinen toisiltamme. Me olemme yhteisö, jonka tulee huolehtia omistaan, eikö niin?


Tuleeko mieleen vielä jotain muuta tapaa antaa blogeille happea?

maanantai 3. lokakuuta 2016

Luettavaa ja blogattavaa(10/2016): Lokakuun loppukiri ja pohdintaa matkalukemisesta

Viimeisiä Suomen viikkoja viedään! Aika kuluu todella nopeasti, mutta vielä on paljon tekemistä ennen kuin pääsen lentokentälle: opiskelija-asunto täytyy tyhjentää viimeisistä tavaroista ja siivota, on luvassa syntymäpäiviä, sukulaisten, ystävien ja perhetuttavien tapaamisia vielä kerran ennen lähtöä, täytyy lähettää pari paperia kelaan ja tehdä muuttoilmoitus, hankkia vakuutus, käydä ottamassa vielä yksi rokotus, ostaa uusi puhelin ja adapteri ja tietenkin pakata. Jos syyskuu oli vauhdikas, niin lokakuussa ei jää varmaan yhtään ylimääräistä aikaa - mikä on ihan hyvä, sillä odottaminen alkaa käydä tukalaksi! ;)




Blogin kanssa aion nyt vihdoin ryhdistäytyä ja kirjoittaa ainakin muutaman rästipostauksen, jotta täällä on jotain luettavaa lähtöhässäkän keskellä. Matkablogin viimeisteleminen ennen ensimmäisen tekstin julkaisemista on herättänyt kaipuun aktiivita bloggaamista kohtaan. On siis aika tarttua toimeen, lopultakin! Olkaa kuulolla perjantaina, laitan silloin matkablogin linkin näkyville!

Projektia riittää myös lukemisessa. Tilanne on tällä hetkellä tämä...

Keskeneräiset kirjat:
  1. Heir of Fire - Sarah J. Maas
  2. Beautiful Chaos - Kami Garcia & Margaret Stohl
  3. Unite me - Tahereh Mafi
  4. Kuninkaiden koitos - George R.R. Martin
  5. Epäilys - Stephenie Meyer

Siirsin osan keskeneräisistä kirjoista suosiolla odottamaan parempaa aikaa. Tällä lukemisen tahdilla en olisi saanut kaikkia mitenkään luettua ajoissa, ja totta puhuen näitä kirjoja kohtaan ei ollut tällä hetkellä edes mielenkiintoa. Australiaan puolestaan haluan ottaa mukaan pääntöisesti kirjoja, joita en ole vielä aloittanut enkä lukenut koskaan aikaisemmin. Uusi aika ansaitsee myös uudet kirjat.

Näistä viidestä kirjasta, jotka jätin listalle, tärkeintä olisi saattaa loppuun Kuninkaiden koitos - ihan vain siksi, että se on painava. Toisaalta jos Heir of Fire ja Beautiful Chaos tulisivat luetuiksi, yhden painavan kirjan mukaan ottaminen ei niin haittaisi. Unite me puolestaan roikkuu puoliksi lukemattomana siihen asti, että luen Unravel Men, koska toinen kirjan tarinoista sijoittuu aikaan UM:n jälkeen. Se lähtee siis mukaan joka tapauksessa, eikä onneksi paljon paina muiden tavaroiden joukossa. Epäilys saa jäädä kesken jos on jäädäkseen, sillä voin jatkaa nostalgiamatkaani milloin tahansa uudelleen.

Uusiakin kirjoja tekisi mieli aloittaa, jotta lukemisen tahti vähän piristyisi. Keskeneräiset kirjat ovat kaikki omalla tavallaan raskaita, minkä takia niiden lukeminen etenee hitaasti. Mutta minkä kirjan ehtisin lukea ennen lähtöä? Tai minkä kirjan kanssa pääsisin niin pitkälle, että voisin lukaista sen loppuun lennolla tai ensitöikseni Australiassa? Eniten houkuttelisivat C.J. Sansomin Itsevaltias ja Robin Hobbin Shaman's Crossing, mutta ne ovat kumpikin todella pitkiä: Itsevaltias 694 sivua ja Shaman's Crossing 591 sivua. Taitaa olla toivoton yritys :D Ehkä otan näistä jommankumman lennolle?

Hylly on kyllä täynnä hyviä kirjoja, joten ehkä sieltä vielä löytyy jotain tilanteeseen sopivaa!




Mitä matkalukemiseksi?

Olen jo monen vuoden ajan valinnut matkalukemiseni todella tarkkaan. Varsinkin ulkomaille lähtiessä kirjoilla on erityinen merkitys. Siitä lähtien kun avaan kirjat matkaa edeltävinä päivinä tai vasta matkan alettua, ne ovat pysyvä osa seikkailua. Luetut sivut ja matkan tapahtumat kiinnittyvät mielessäni toisiinsa tavalla, jonka ehkä vain toinen intohimoinen lukija ymmärtää, ja kun tulen kotiin, matkakirjoilla on aivan uusi tunnearvo. Ne ovat käsinkosketeltavia muistutuksia siitä, mitä reissulla tapahtui, missä kävin ja mitä koin, siitä miltä se kaikki tuntui.

Matkailulla, ihan niin kuin kirjallisuudellakin, on minuun aina todella vahva vaikutus. Voisi itse asiassa sanoa, että minulle on maailmassa kolme asiaa, joita kannan mukanani minne tahansa menenkin, vielä vuosia eteenpäin: toisen ihmisen kanssa jaetut hetket, luetut kirjat ja matkailukokemukset.

Tämän pohjustuksen jälkeen varmasti huomaatte, minkälaisen haasteen edessä olen nyt, kun olen lähdössä elämäni suurimpaan sekkailuun. 

Mitä minun kannattaisi lukea lennoilla, jotka varmasti painuvat syvemmälle mieleen kuin yksikään lento aikaisemmin? 

Mitkä kirjat sopivat parhaiten kahdelle lennolle ja niiden väliselle vaihdolle, kun niistä yhdessä muodostuu melkein 26 tunnin mittainen matka maasta toiseen?

Mitkä kirjat haluan muistaa tulevaisuudessa nimenomaan siitä, että luin niitä matkalla Australiaan? 






Käsissäni on melkoinen kookospähkinä, jonka kuoren halkaisemiseksi olen tehnyt listaa kirjoista, jotka kiinnostavat minua tällä hetkellä kaikkein eniten ja ovat muuten tilanteeseen sopivia. Mitä näistä sinä suosittelisit matkalukemiseksi?

  • Cinder - Marissa Meyer
  • Legend - Marie Lu
  • City of Heavenly Fire - Cassandra Clare
  • Shaman's Crossing - Robin Hobb
  • Itsevaltias - C.J. Sansom
  • Valkoinen kuningatar - Philippa Gregory
  • Muukalainen - Diana Gabaldon
  • The 5th Wave - Rick Yancey
  • Kivun jäljet - Karin Slaughter
  • Meren Katedraali - Ildefonso Falcones

PS. Se joka keksii, missä postauksen kuvat on otettu, saa palkinnoksi postikortin tai sähköpostia Australiasta oman valintansa mukaan!