Sivut

perjantai 1. tammikuuta 2016

Luettavaa ja blogattavaa(1/2016): Uusi vuosi, parempia tuloksia

Olen jo useamman vuoden kokeillut erilaisia keinoja lukemisen ja bloggaamisen kehittämiseksi. Yritän löytää systeemin, joka toimisi mahdollisimman hyvin ja tukisi aktiivista lukuharrastusta. Jotkut keinot ovat toimineet paremmin, toiset huonommin, mutta jokaisesta olen oppinut jotain arvokasta. Tänä vuonna aion käyttää näitä oppeja hyväkseni niin paljon kuin mahdollista, jotta loputtoman pitkä lukulistani lyhenisi ainakin 60 kirjan verran. Viime vuonna tavoitteeni oli 50 kirjaa, mutta en päässyt lähellekään. Ehkäistäkseni saman takaiskun teen tänä vuonna joitakin asioita eri tavalla kuin aikaisemmin.

Ehkä arvokkain oivallus viime vuodelta on se, että lukemista kannattaa suunnitella. Tällainen kirjahirmu tarvitsee listoja, muistutuksia ja tavoitteita, jotta esimerkiksi kirjasarjat tulevat luetuiksi loppuun järkevässä ajassa ja uudet tuttavuudet ujutetuiksi muiden kirjojen sekaan. Tein kuukausittain postauksen, jossa listasin luettavat kirjat ja kirjoitettavat postaukset, ja selvisinkin näiden avulla monta kuukautta aika hyvin. Kesällä valitettavasti kadotin lukurytmin kokonaan ja kaikki mahdolliset suunnitelmani kaatuivat. Jouduin tekemään lukulistoja kokonaan uusiksi ja pähkäilin jatkuvasti, mitkä kirjat luen ja mitkä jätän lukematta. Ei hyvä.

Loppuvuodesta ryhdyin miettimään, miksi suunnitelmat pettivät ja lukeminen ajautui olemattomuuteen. Tajusin, että olin pyrkinyt kaikessa maltillisuuteen ja rajallisuuteen. Listasin kullekin kuukaudelle viisi kirjaa ajatellen, että suurempi valikoima sekoittaisi pääni valinnanvaikeudella ja että "en kuitenkaan saa luettua viittä kirjaa enempää". Ajattelin, että pieni tavoite on parempi kuin suuri. Nyt luulen olleeni väärässä: minun olisi pitänyt tehdä listoista laajempia, jotta valikoimassa olisi ollut riittävästi erilaisia teoksia. Lyhyet listat pakottivat minut pysyttelemään tietyssä järjestyksessä ja välillä tietyssä genressäkin, mikä puolestaan johti siihen, että valitsin aivan vääriä kirjoja väärään aikaan. Fiilispohjaiselle lukemiselle ei jäänyt riittävästi tilaa. Toisaalta listojen suppeus sai minut unohtamaan useita kokonaisia sarjoja aivan kokonaan. Sellaisia "ai niin, tämänkin olisi voinut lukea" -hetkiä tuli sitä enemmän mitä pidemmälle vuodessa mentiin. Niin kuin näkyy, silloin kun luulin edistäväni harrastustani, teinkin sille hallaa.

Tänä vuonna jatkan kuukausittaisten lukulistojen postaamista, mutta hiotummalla systeemillä. Toimintaperiaatteiisini kuuluvat nyt ainakin nämä:


 • listalla on joka kuukausi viiden kirjan sijasta 10. Lähestyn vuotta "mitä korkeammalle pyrin, sitä korkeammalle pääsen" -taktiikalla.
 • kirjat ovat tärkeysjärjestyksessä, jotta muistan, mitkä niistä haluan aivan ehdottomasti lukea.
 • siirryn rohkeammin seuraavaan kirjaan: jos jokin ei imaise mukaansa, jätän sen hetkeksi syrjään.
 • asetan jokaiselle kuukaudelle oman tavoitteen pitkän, koko vuotta koskevan tavoitelistan sijaan. En muistanut lukea listaa läpi julkaisemisen jälkeen, joten siitä ei lopulta ollut apua.
 • mikäli muutokset ovat tarpeellisia, teen ne heti kun huomaan ne - mitä aikaisemmin, sen parempi. 
 • nimeän joka kuukausi (ainakin) yhden aikaisemmin aloitetun kirjan, jonka pyrin lukemaan loppuun. Tänä vuonna en halua samanlaista määrää roikkuvia romaaneja.


Ja nyt se tärkein - vuoden  2016 ensimmäinen lukulista on tässä:

 1. City of Heavenly Fire - Cassandra Clare
 2. A Discovery of Witches - Deborah Harkness (uudelleen)
 3. Triptyykki - Karin Slaughter
 4. Heir of fire - Sarah J. Maas
 5. Spider's Bite - Jennifer Estep
 6. Legend - Marie Lu
 7. Houkutus - Stephenie Meyer (uudelleen)
 8. A Shade of vampire - Bella Forrest
 9. Viimeinen kuningaskunta - Bernard Cornwell
 10. Pimeyden rakastaja - J.R.Ward
Lukupiirissä: Hohto - Stephen King

Lukemisen tavoite tammikuussa: lukea viisi listan kirjoista + Shatter me (tämä on roikkunut varmaan yli puoli vuotta), Last Sacrifice ja Beautiful Darkness loppuun.

EDIT: Olin näköjään jättänyt Post Mortemin tuonne listalle, vaikka aloitin se jo joulukuun puolella. Otin sen nyt pois ja lisäsin sen tilalle Heir of Firen.

Tekstit:

 1. Gardens of the moon - Steven Erikson
 2. City of lost souls - Cassandra Clare
 3. Beautiful Darkness - Kami Garcia & Margaret Stohl
 4. Sprit bound - Richelle Mead
 5. Last Sacrifice - Richelle Mead
 6. Post Mortem - Patricia Cornwell
 7. Romaanihenkilöiden jäljillä(1/2016)
 8. Kirjavuosi 2015
 9. Joululoman kirjahankinnat
 10. Koontipostaus kuun lopussa
Bloggaamisen tavoite tammikuussa: kirjoittaa ja ajastaa kaikki postaukset valmiiksi vähintään viikkoa ennen suunniteltua julkaisupäivää. Viime vuoden rästipostauksia en laita listalle, mutta niitäkin saattaa blogiin ilmaantua.

Näillä mennään! Millä tavalla teidän vuotenne alkaa?

4 kommenttia:

 1. Huh, kun ole jaksanut suunnitella :D Itse ajattelin mennä tänä vuonna entistä enemmän fiilispohjalla ja suorittaa lukemista vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, olen kyllä hyvä suunnittelemaan :D Jos vielä pysynkin niissä ainakin jossain määrin, niin vielä parempi! Minäkin olin aikaisemmin hyvinkin fiilispohjainen lukija, mutta yliopiston alettua huomasin, että oikein mistään ei tule mitään jos ei ole miettinyt hommia etukäteen. On niin paljon tekemistä.

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä! :) Saatan napata itsellenikin tuon idean, että listaan joka kuukaudelle muutaman kirjan, jotka yrittäis sillon lukea :)! (tän nimimerkin takaa löytyy katja :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappaa vaan, miulla ainakin toimii paremmin kuin hyvin! :D Ei tarvii pähkäillä joka käänteessä, että mitäs nyt seuraavaksi lukisin. Hih jotenkin arvasin! :D

   Poista