Sivut

maanantai 13. kesäkuuta 2016

Blogger Recognition AwardNina Mari Tarinoiden syvyyksistä kävi pudottamassa minulle tämän blogipalkinnon: lämmin ja ilahtunut kiitos sinne suuntaan! :)

Homma toimii näin:


 • Kirjoita palkinnosta postaus logoineen
 • Kerro lyhyesti (tai pitkästi), kuinka aloitit bloggaamisen
 • Anna ohjeita/vinkkejä aloitteleville bloggaajille
 • Mainitse ja linkitä blogi, jotka sinut palkitsi
 • Nimeä 10 blogia palkinnonsaajiksi

* * *

Kuinka minusta tuli bloggaaja?

Kiinnostuin blogeista tosissani lukiovuosina, kun aloin lukea yhden kaverin blogia. Jossain vaiheessa aloin harjoitella bloggaamista jakamalla lyhyitä tarinoita elämästäni, julkaisemalla runoja, pohtimalla maailmaa. Samoihin aikoihin pääsin lukemiseen kiinni tiukemmin kuin pitkään aikaan, ja kun menestyin lukion äidinkielessä yhä paremmin, ajatus kirjablogin perustamisesta alkoi houkutella valtavasti.

Odotin kuitenkin jonnekin vuoden 2012 tienoille ennen kuin ryhdyin tosissani kehittämään bloggaamistani. Loin silloin pohjan tälle blogille ja kirjoitin ensimmäisiä arvostelujen räpellyksiä yliopisto-opintojen keskellä. Aluksi blogin toiminta oli erittäin hajanaista ja päämäärätöntä, mutta opintojen edetessä oivalsin, että minulla ihan oikeasti on sanottavaa kirjallisuudesta. Tajusin, kuinka hienoa olisi jakaa lukukokemuksia toisten innokkaiden lukijoiden kanssa ja tallentaa omia ajatuksia kirjallisessa muodossa. Samoihin aikoihin aloin työstää omaa fiktiota aiempaa totisemmin. Tästä syntyi toinen blogi, jossa keskityin pohtimaan fiktion kirjoittamisen kiemuroita. Sain runsaasti positiivista palautetta, mikä kannusti jatkamaan. Seuraava ratkaiseva askel oli englanninkielisten kirjablogien avautuminen: löysin todella lyhyellä aikavälillä useita kirjablogeja, joiden kirjoittajia voisi hyvinkin kutsua sisällöntuottamisen ammattilaisiksi. Lukulistallani on nykyäänkin toistakymmentä niistä blogeista, jotka silloin löysin. Englanninkieliset bloggaajat avasivat myös ovia sellaisen kirjallisuuden pariin, josta Suomessa ei ole vielä kuultukaan. Niin kuin arvata saattaa, minussa syttyi palava halua lukea lisää, lisää, aina vain lisää. Tutustuin jopa muutamaan yhdysvaltalaiseen kirjailijaan, joiden kanssa aloin pitää tiiviisti yhteyttä. Pian myös suomalainen kirjabloggaajien yhteisö alkoi tulla tutuksi. Tiivistettynä: blogimaailman mahdollisuudet avautuivat minulle yhdellä rysäyksellä, ja loppu on historiaa. Minulla oli yhtäkkiä valtavasti energiaa ja tahtoa luoda blogi, jolla olisi annettavaa laajemmallekin yleisölle, ja sillä tiellä ollaan tälläkin hetkellä.

Tie tähän pisteeseen on ollut monivaiheinen, eikä tämä teksti tuo esiin lähellekään kaikkia yksityiskohtia. Kuitenkin on selvää, että matkalla on ollut sekä kiviä että ruusuja, ja paljon on pitänyt tehdä töitä. Mitä enemmän aikaa käytän bloggaamisen parissa, sitä enemmän siihen kiinnyn, enkä osaa kuvitella lopettavani. Etsin tietoisesti keinoja kehittyä ja laajentaa blogini sisältöä, ja asetan itselleni jatkuvasti uusia tavoitteita. En halua jäädä laakereilleni lepäämään, mikä näkyy vahvasti tässäkin harrastuksessa. Seuraava iso askel on sitten se oman matkablogin perustaminen heti, kun kasassa on riittävästi materiaalia sitä varten.

* * *

Vinkkejä aloitteleville bloggaajille:


1. Ole avoimesti ja rohkeasti juuri sitä, mitä olet. Muista aina, että olet ainutlaatuinen: ajatuksesi, mielipiteesi, tunteesi ja elämänkokemuksesi ovat arvokas pääoma, josta voit ammentaa ja jollainen ei toistu kenenkään toisen elämässä täsmälleen samanlaisena. Lukija haluaa tietää, mitä sinä teet, mutta aivan yhtä paljon häntä kiinnostaa, kuka sinä olet ja miksi.

2. Älä pyri heti täydelliseen. Hyvä blogi hakee muotoaan pitkään. Voi kulua helposti useita vuosia, ennen kuin löydät itsellesi sopivimman tahdin julkaista postauksia, oman tyylisi kirjoittaa, ulkoasun joka miellyttää sinua eniten... Bloggaaminen on monimuotoinen harrastus, jonka parissa tulee eteen useita ratkaisemattomia kysymyksiä. Aloita siis pienestä ja anna blogisi kehittyä hiljalleen kohti pysyvämpää muotoa.

3. Bloggaa juuri siitä, mikä sinua kiinnostaa ja mikä on sinulle tärkeää. Kun olet innostunut jostakin, se näkyy tekstissäsi. Kun jokin asia koskettaa sinua, anna sen välittyä lukijalle. Mitä aidompi ja voimakkaampi mielenkiinto sinulla on niitä aiheita kohtaan, joista bloggaat, sitä pidempää ja rikkaampaa elämää voit blogillesi ennustaa. Ja vaikka saisit raskakstakin kritiikkiä, älä koskaan anna sen lannistaa; vihaajat vihaa ja varikset raakkuu maailman loppuun asti, mutta positiivinen mieli ui uusissa vesissä jo seuraavana päivänä.

4. Luota omaan ääneesi. Sen kuuluisan oman jutun löytämiseen voi kulua pitkä aika, mutta kun se löytyy, siinä on valtavasti voimaa. Luota siihen, että sinulla on tärkeää asiaa ja sanottavaa, joka kiinnostaa muitakin. Kun pidät kiinni tästä itsevarmuudesta, samanhenkiset ihmiset tulevat luoksesi kuin itsestään.

5. Kokeile jatkuvasti uusia asioita. Uudet asiat piristävät, tuovat jännitystä elämään ja haastavat ihmistä monella eri tasolla. Vaikka bloggaajan korissasi saattaa jo olla monta toimivaa juttua, niiden teho voi jonain päivänä latistua - kun siis kohtaat asian, jota et ole koskaan blogin yhteydessä tehnyt, mieti, olisiko se sittenkin vaivan arvoista. Joskus paras tai jopa ainoa tie eteenpäin on uudistuminen, vaikka se voi olla varsin pelottavaa. Bloggaamisen avainsanoihin kuuluu kuitenkin luovuus, ja siellä missä on luovuus, on myös muutos. Kokeile kaikenlaista, heitä ennakkoluulot roskiin ja ota vastaan se, mitä yllättävät tilanteet tuovat tullessaan.

6. Etsi inspiraatiota ja oppeja toisilta bloggaajilta. Bloggaajat muodostavat yhteisön, joka jakaa samat ilot, kiinnostuksen kohteet ja ongelmat. Me kaikki olemme täällä oppimassa, eikä blogin kaltaisessa ympäristössä opi varmaan mistään yhtä paljon kuin toisilta bloggaajilta. Blogitoverit kannustavat, innostavat, antavat ideoita, tuovat iloa elämään ja ovat yksinkertaisesti aivan mahtavia tyyppejä! Pidä siis silmäsi auki, kun seikkailet erilaisissa blogeissa. Jokaiselta voi oppia jotain uutta.

7. Verkostoidu. Jotta edellinen kohta toteutuisi, tarvitset verkoston. Seuraa toisten blogeja aktiivisesti, kommentoi, pidä sopivasti melua itsestäsi, tutustu ihmisiin blogien takana, osallistu mahdollisiin bloggaajien tapaamisiin/tapahtuumiin ynnä muuhun sellaiseen. Tähän yhteisöön kannattaa kuulua!

8. Etsi itsellesi luontevia tapoja kertoa, että olet olemassa. Tässä maailmanajassa on hätkähdyttävän helppoa markkinoida itseään. Käytä hyväksesi esimerkiksi sosiaalista mediaa, mutta tee se niin, että sinulla riittää aikaa ja energiaa kaikkien kanavien aktiiviseen ylläpitämiseen. Sanaa kannattaa levittää hiljalleen, askel askeleelta, jotta saat kaikki uudet palaset asettumaan kuvioosi.

9. Jaa sisältöäsi pieniin osiin. Tämä on mielekästä sekä kirjoittajan että lukijan kannalta. Postaukset eivät paisu turhan pitkiksi, ne on helpompi kirjoittaa ja niissä on enemmän tilaa keskittyä yksityiskohtiin. Lukijan kannalta pienet kokonaisuudet ovat huomattavasti isoja selkeämpiä. Esimerkiksi jos aiheesi on viikonlopun aikana luetut kirjat tai viikon mittainen lomareissu, koko homman mahduttaminen yhteen tekstiin niin, että lukija saisi siitä kunnollisen käsistyksen... No, se on todella vaikeaa. Luin joskus postauksen, jossa kirjoittaja yritti kuvailla koko loman tapahtumat kerralla. En muista tekstistä enää mitään, enkä varsinkaan saanut käsitystä siitä, mikä oli ollut kirjoittajan silmissä erityistä. Yksi asia yhtä postausta kohden ei siis ole lainkaan huono vaihtoehto.

10. Kerää palautetta. Sen avulla voit kehittyä ja taas kehittyä. Palaute auttaa myös hahmottamaan, minkälaiset aiheet lukijoita kiinnostaa.

11. Sitoudu harrastukseesi. Bloggaaminen on jatkuvaa vuorovaikutusta bloggaajan, lukijoiden ja toisten bloggaajien välillä. Tämä harrastus antaa sinulle eniten silloin, kun sinä olet valmis antamaan itsestäsi. Ole läsnä, pidä blogisi aktiivisena, reagoi, anna itsestäsi elonmerkkejä. Aina ei toki tarvitse tavoitella sitä kaikkein aikojen parasta tekstiä: riittää, kun lukijat tietävät sinun olevan edelleen siellä.

12. Älä luovuta. IKINÄ. Bloggaaminen ei todellakaan ole joka hetki helppoa. Mutta edes epätoivoisimpina aikoina en ole keksinyt syytä lopettaa. Haasteet on tehty voitettaviksi ja rajat rikottaviksi. Sinä selviät. Me kaikki selviämme.

* * *

Koska matkailu on yksi suurimmista intohimoistani, tartun tilaisuuteen ja annan palkinnon kahdeksalle mahtavalle matkablogille:... Ja lisäksi kahdelle kirjablogille jotka eivät ehkä vielä ole saaneet palkintoa:

8 kommenttia:

 1. Voi kiitos ihana Ida :) <3 Mahtavia vinkkejä! Sitten kun vielä muistaisi nuo aina... Bloggaaminen vie tuhottomasti aikaa mutta on se loppupeleissä kuitenkin sen arvoista. Sen opin, kun tein sen virheen että luovutin yli vuodeksi. Miusta tuntuu, että vieläkin blogissani haen sitä omaa juttua ja vielä se muotoutuu varmasti pitkäänkin. En tiennytkään, että siulla on tämmöinen kirjablogi, täytyykin tulla kurkkimaan silloin tällöin! Ja innolla odotan matkablogiasi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla että ilahdutti! :) <3 Kiitos! Oli jännä kirjottaa noita ylös ja huomata, että ei olis pahitteeksi jos itseäänkin muistuttaisi näistä asioista edes vähän useammin. Itsekritiikkiin on helppo upota. Ja se on totta, että aikaa tähän hommaan kuluu aivan hirveesti. Mutta yhtäkään kulutettua tuntia ei oo tarvinnu katua! :) Niin, joskus tuntuu että tällasessa hommassa saa loputtomiin etsiä jotain. Oli se sitten sitä ominta tapaa kirjoittaa tai just oikeeta ulkoasua, niin jatkuvasti homma elää ja muuttuu. Joo, tällainen tosiaan on olemassa ja toivottavasti taas kesäkuussa aktiivisempana kuin toukokuussa :D Tuu ihmeessä vilkuilemaan! :) Miekin ;) Paljon on ideoita odottamassa toteutusta.

   Poista
 2. Ihana Ihana Ida <3 Tässä oli niin monta kohtaa mitkä kosketti ja syvältä. Välillä elämä vie niin hullua vauhtia, että blogi jää ihan hungingolle. Pitäis itse tsempata etenkin vuorovaikuttamisen suhteen, mutta kun kalenteri on kroonisesti aamusta iltaan tukossa niin jostain on pakko karsia. Blogi osaa olla välillä hirveä stressi pesäke ja samalla sen kautta kokee toisinaan niin inhottavia huonon omatunnon tunteita. Aiemmin en oo tuntenut juurikaan turhan painavia turhautumisen tunteita, mutta nyt kun syksyllä alkaa yliopisto ja on eräs toinen projekti, mikä on muhinut mahassa jo pitkään ja nyt on vahvasti sellainen fiilis, että se pitää myös aloittaa vaatien kaiken liikenevän vapaa-ajan, on tullut väkisinkin mietittyä myös blogin kohtaloa vähän avoimena kysymysmerkkinä...Kohta 9 on myös niin mulle hyvä, itselle vaan lyhyt kirjoittaminen on jotenkin todella hankalaa! :D Tä kyllä tsemppas paljon ja niin hyviä pointteja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Otto <3 Juuri näin se on: jatkuvaa kamppailua aikaa vastaan! Jaan ton turhautumisen tunteen täysin. Neljä vuotta yliopistossa on väistämättä vaikuttaneet siihen, kuinka paljon pystyy blogin ja muiden luovien projektien puolella itestään antamaan. Mitä pidempään sitä jatkuu, sitä enemmän se alkaa ottaa aivoon. Koko ajan haluais tehä enemmän kuin on mahdollista ja vaikka sen tietää, että jostain on välillä höllättävä, niin voi vitja kun se tuntuu pahalta joka kerta! Mutta, lohdutustakin on saatavilla: oon huomannut kerta toisensa jälkeen että jostain se energia ja aika aina löytyy, vaikka sitten jonkinlaisen tauon tai hitaamman kauden jälkeen. Oon menny monien todella vaikeiden jaksojen läpi ja löytäny itteni tästä ruudun äärestä. Jotain kautta palaan aina tän homman ääreen, koska se antaa niin paljon. Ja senkin oon saanu huomata, että ne joita aidosti kiinnostaa, jaksaa odottaa. Eli luota vaan siihen, että siullekin vielä selviää, missä muodossa blogi pyörii syksystä alkaen ;) <3 Kiitos hienosta kommentista, tällanen palaute on kultaa! <3

   Poista
 3. Voi kiitos! Tuntuupa kivalta <3
  Bloggaaminen, vaikka harrastus se edelleenkin onkin (rakas sellainen), niin sille haluaisi antaa niin paljon enemmän aikaa. Ja ennen kaikkea antaa aikaa kaikille lukijoille ja kommentoijille, koska se jos mikä on juuri se bloggaamisen taika ja paras anti.

  Ihanaa kesää sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että ilahdutti! :) <3

   Niin se taitaa olla kaikilla bloggaajilla ongelmana. Ikinä ei ehdi kaikkea mitä haluaisi, koko ajan on jotain kesken.

   Kiitos ja samoin sinne! :)

   Poista
 4. Ainiin! Kiitos Ida tästä!

  Tää on meillä listalla, ja ehditään toivottavasti myös toteuttaa! Hauska lukea tarinasi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä kiittää, oli ilo huomioida teitä tässä muodossa! :)

   Poista