maanantai 22. helmikuuta 2021

Lukulista 2/2021: Projekteja

Alkuvuosi on osoittanut minulle, että selkeät tavoitteet motivoivat minua lukemaan. Sain lukemiseen jopa niin paljon ryhtiä, että äänikirjat loppuivat kesken kahdesti. Lisäksi olen joko lukenut tai aloittanut kaikki ensimmäisen lukulistan fyysiset kirjat, minkä takia tuntui järkevältä julkaista seuraavan jakson lista suunniteltua aikaisemmin.

Kokemuksesta oppineena tein listasta pidemmän ja lisäsin äänikirjojen määrää, jotta kirjat riittäisivät ongelmitta koko jaksolle. Kokeilen laajaa listaa myös nähdäkseni, oliko ensimmäinen jakso vain poikkeus vai pystyisinkö lukemaan jopa enemmän. Jaoin kirjat neljään ryhmään sen mukaan, millaista "lukuprojektia" ne edustavat. En selosta kirjojen juonta, ettei teksti paisu liian pitkäksi, mutta kerron lyhyesti, miksi ne ovat listalla. Jätin myös osan kansikuvista lisäämättä, koska ne eivät asettuneet nätisti tekstiin.

Ryhmä 1: Projektin päättävä kirja eli sarjan viimeinen osa, tutun kirjailijan viimeinen lukematon kirja tai viimeinen tietyn kirjailijan kirja, jonka aion/voin toistaiseksi lukea

1. Recursion - Blake Crouch 

Luin tammikuussa Crouchin romaanin Pimeää ainetta, josta pidin todella paljon. Niinpä tuntui luonnolliselta laittaa tälle listalle toinen hänen romaaninsa, jonka olen halunnut lukea jo pitkään. Scifi-trillereiden parissa siis jatketaan.

2. Kuoleman kulissit - Anniina Tarasova

Tähän pätee sama logiikka kuin edelliseen kirjaan. Luin Tarasovan esikoisromaanin tammikuussa ja nyt siirryn seuraavaan ja toistaiseksi viimeiseen. Toivon, että Kuoleman kulissit on vähintään yhtä hauska kokemus kuin edellinen, ellei parempikin. Tarasova on luonut kiehtovan yhdistelmän trilleriä, chick-litiä ja kulttuurien kohtaamista, jonka parissa varmasti viihtyisin useammankin kirjan verran.

3. Keep you close - Karen Cleveland

Karen Cleveland astui elämääni viime vuonna, kun luin hänen esikoisromaaninsa. Se oli yksi parhaista viime vuoden lukukokemuksista ja varmisti sen, että lukisin Clevelandin tulevatkin teokset. Hänellä on tavallista henkilökohtaisempi näkökulma trillereille tyypillisiin teemoihin, mikä on kuin raikas tuulahdus genren sisällä.

Ryhmä 2: Sarjojen jatko-osat/projekteja jatkavat yksittäiset kirjat

4. Linnake - Justin Cronin

Yksi vuoden prioriteeteista on lukea The Passage -trilogia viimeinkin kokonaan, joten tämä keskimmäinen osa on järjestyksessä kärkipäässä. Ensimmäinen siirtokunta on osoittautunut aivan yhtä lumoavaksi kirjaksi kuin edellisellä lukukerralla, joten minua jännittää kovasti nähdä mitä jatko-osalla on annettavana. Tarkoitus on aloittaa Linnake pian sen jälkeen, kun saan ensimmäisen osan luettua loppuun, jotta en ehdi unohtaa sen runsasta sisältöä.

5. Clockwork Prince - Cassandra Clare

Cassandra Claren tuotanto on myös korkealla tärkeysjärjestyksessä. Elättelen vähän toivoa siitä, että saisin koko trilogian luettua loppuun tämän jakson aikana, mutta saa nähdä jääkö bonuskirjoille aikaa.

6. Pahan polku - Robert Galbraith

Olen jäänyt totaalisesti koukkuun tähän sarjaan, joten seuraava osa on luonnollisesti listalla. Lisäksi haluan olla systemaattisempi sarjojen lukemisen suhteen kuin aikaisemmin, jotta en unohda edellisten osien tapahtumia.


7. The Death Sculptor - Chris Carter

Tässä toinen trillerisarja, joka kuuluu kaikkien aikojen suosikkeihin. Ostin yhden Chris Carterin kirjoista ollessani Australiassa. Lukukokemus oli niin intensiivinen, että sen muisteleminen saa yhä sydämeni hakkaamaan. En ole kuitenkaan lukenut Carteria pitkään aikaan, tarkemmin sanoen noin kahteen vuoteen. Tänä vuonna tavoitteeni on lukea ainakin muutama hänen romaaninsa, jotta saan kirittyä sarjaa kiinni.

8. Web of lies - Jennifer Estep

Luin muutama vuosi sitten Estepin Elemental Assassin -sarjan ensimmäisen osan, joka oli hauska yhdistelmä mysteeriä ja urbaania fantasiaa. Jatko-osa on ollut hyllyssäni jo aika pitkään odottamassa lukemista, joten tuntui hyvältä ajatukselta jatkaa tämänkin sarjan parissa. Tämä on todennäköisesti myös nopealukuinen.

9.  The Darkest Corners - Kara Thomas

Kara Thomas nousi kertaheitolla niin sanotulle "autobuy"-listalle, kun luin hänen toisen romaninsa Little Monsters muutama vuosi sitten. Tänä vuonna haluan lukea loput hänen julkaistusta tuotannostaan, parhaassa tapauksessa ennen neljännen romaanin julkaisua. Ensimmäisenä vuorossa on luonnollisesti esikoisromaani.

10. Kuolinkellot - Juan Gomez-Jurado

Vaikka Petturin merkki ei täysin lumonnutkaan minua, haluan lukea tämän kirjailijan muutkin suomennetut romaanit. Olen Goodreadsiin tekemieni merkintöjen mukaan lukenut yhden niistä (Taivaspaikka) jo aikaisemmin, mutta minulla ei ole siitä oikeastaan minkäänlaisia muistikuvia. Kuolinkellojen juoni kuulostaa tutummalta, mutta en yhtään muista olenko kuitenkaan koskaan lukenut sitä. Ehkä asia ratkeaa, kun tartun siihen.

Ryhmä 3: Sarjojen ensimmäiset osat. Listaan ensin aloitusosat, jotka olen jo joskus lukenut ja jotka luen nyt uudelleen jostain erityisestä syystä.

11. Cinder - Marissa Meyer

Luin Cinderin pari vuotta sitten, mutta en saanut silloin kirjoitettua siitä arviota enkä luettua jatko-osia. Pidin siitä kuitenkin paljon ja haluan lukea koko Lunar Chronicles -sarjan, joten päätin aloittaa ajoissa, jotta ehdin kaikkien osien pariin tänä vuonna. Jos lukemisessa pysyy sama into, sen ei pitäisi olla vaikea tehtävä. YA scifi on muutenkin alkanut kiinnostaa minua yhä enemmän ja enemmän, joten on hyvä aika aloittaa jostain.

12. Shatter Me - Tahareh Mafi

Mafin tunteikas dystopiatrilogia jäi minulta aikoinaan kesken, ja nyt kun sarjaa on jatkettu toisella kolmen kirjan satsilla, keskeneräisyys on alkanut kaivella. En muista enää tarpeeksi yksityiskohtia jatkaakseni suoraan siitä mihin jäin, joten aloitan alusta.

13. City of Bones - Cassandra Clare

Nyt kun olen palannut Claren tuottannon pariin, tuntuu hyvältä idealta virkistää muistia ensimmäisen sarjan osalta. Luin ensimmäisellä kerralla sarjan osat niin kaukana toisistaan, että se vaikutti lukukokemukseen. Lisäksi haluaisin näistäkin kirjoista kunnolliset arviot blogiin.

14. Näkymätön vartija - Dolores Redondo

Luin Dolores Redondon Baskimaan murhat -trilogian vuonna 2019 ja löysin samalla uuden lempikirjailijan. Kyseessä on huikea tarina rikosten tutkimisesta, perhesalaisuuksista, traumojen kohtaamisesta ja paikallisesta mytologiasta. Haluan kirjoittaa kirjoista arviot blogiin, ja siinä onnistuakseni minun täytyy lukea trilogia uudelleen. 

15. Tuulen varjo - Carlos Ruiz Záfon

Tämäkin on yksi kaikkien aikojen lempikirjoistani, jonka olen lukenut jo monta kertaa. Edellisestä kerrasta on kuitenkin todella pitkä aika. Lisäksi olen unohtanut jatko-osien sisällöstä lähes kaiken. Viimeistä en ole edes lukenut, joten on korkea aika korjata asia. Tuulen varjo tuo myös vaihelua genrepalettiin.

16. Assassin's Blade - Sarah J. Maas & 17. Throne of Glass - Sarah J. Maas

Throne of Glass kuuluu lempisarjoihini lukemattomista eri syistä. Alunperin aioin laittaa tälle listalle sarjan kuudennen osan, mutta muutin lopulta mieleni. Olen lukenut sarjan osia niin ripotellen, että olen etääntynyt sen maailmasta liikaa. Haluan lukukokemuksen olevan mahdollisimman hyvä, joten päätin lukea koko sarjan alusta. Samalla saan tilaisuuden kirjoittaa koko sarjasta blogissa ja tallentaa ajatuksiani siitä.

18. Räsynukke - Daniel Cole

Nyt sitten uusia kirjailijoita kehiin! Kiinnitin huomiota Räsynukkeen jo sen julkaisun aikoihin, ja nyt kun minulla on koko trilogia hyllyssäni, haluan ehdottomasti päästä tämän pariin mahdollisimman pian.

19. Synnintekijä - Milja Kaunisto

Milja Kauniston tuotanto on ollut mielessäni vuosia, ja nyt pienen lukuhaasteeni myötä innostuin laittamaan listalle hänen esikoisromaaninsa. Olen jo jonkin aikaa tuntenut kasvavaa vetoa myös historiallista fiktiota kohtaan yleensä, mikä vauhditti kirjan päätymistä listalle.

20. Red Rising - Pierce Brown

Red Rising on tullut viime aikoina vastaan useilla youtube-kanavilla, minkä ansiosta mielenkiintoni tätä scifi-sarjaa kohtaan on herännyt uudelleen. Kuvausten perusteella se vaikuttaa todella sopivalta minun makuuni: intensiiviseltä, trillerimäiseltä ja kiehtovalta.

21. Unwind - Neal Shusterman

YA-dystopiat ovat viime aikoina uupuneet lukemistostani, joten monta suosittua trilogiaa ja pidempää sarjaa on jäänyt katsastamatta. Olen kuullut Neal Shustermanin kirjoista paljon kehuja ja ne kuulostavat todella mielenkiintoisilta, joten päätin aloittaa hänen tuotannostaan.

Ryhmä 4. Projektin aloittavat yksittäiset kirjat/muut yksittäiset kirjat

22. Meren katedraali - Ildefonso Falcones

Falconesin historialliset romaanit kiinnittivät huomioni niin kauan sitten, etten enää muista ajankohtaa tarkkaan. Joka tapauksessa kaksi hänen romaaniaan on odottanut hyllyssäni lukemista kauan. Olen lykännyt niiden lukemista oikeastaan vain niiden pituuden vuoksi, koska niiden aiheuttavan lukujumin. Nyt minusta kuitenkin tuntuu siltä, että on aika tutustua tähänkin kirjailijaan.

23. Evelynin seitsemän kuolemaa - Stuart Turton

Yksi pidemmän ajan lukutavoitteistani on tutustua trilleri/dekkari/mysteeri -kirjailijoihin, joiden tuotanto on saanut erityisen paljon huomiota. Stuart Turtonin esikoisromaani kuuluu ehdottomasti tähän joukkoon ja on siitä helppo kohde, että se on toistaiseksi Turtonin ainoa julkaistu teos. Asia kyllä muuttuu tänä vuonna, mutta joka tapauksessa. Olen todennäköisesti jo kuunnellut tämän loppuun siinä vaiheessa kun julkaisen postauksen, joten myös arvio on luvassa melko pian.

24. Meteoriitti - Dan Brown

Tutkiessani Storytelin valikoimaa huomasin, että Dan Brownin tuotanto on saatavilla äänikirjoina. Edellisestä lukukierroksesta on vierähtänyt jo hyvä tovi, joten saatan ripotella hänen kirjansa lukulistoille tämän vuoden aikana. Päätin aloittaa yhdestä standalone-teoksesta, jonka olen lukenut joskus kauan, kauan sitten. Muistan että pidin Meteoriitista silloin todella paljon, mutta vain hämärästi, miksi. On siis mielenkiintoista palata kirjan pariin.

25. Epäluonnolliset syyt - Richard Shepherd

Richard Shepherd on patologi, joka kirjoitti kirjan kokemuksistaan tässä eriskummallisessa ammatissa. Kuulin teoksesta ensimmäisen kerran jo ennen sen julkaisua ja painoin sen mieleeni tulevaa varten. Se pääsi jo toiselle tämän vuoden lukulistalle sen ansiosta, että se on saatavilla äänikirjana. Sukellan tähän todennäköisesti pian sen jälkeen kun saan viruksia käsittelevän non-fiction teoksen luettua.

***

Lista on todella kunnianhimoinen, mutta minusta on hauskaa haastaa itseäni silloin tällöin. Jos näyttää siltä, että en saa kaikkia luettua tällä jaksolla, teen seuraavasta listasta tietysti lyhyemmän. Näiden kokeilujen yksi tarkoitus onkin löytää jonkinlainen keskiarvo, jonka pohjalta voin suunnitella lukemista tulevaisuudessa. Jos puolestaan kävisi niin hassusti, että jaksolla jäisi tilaa bonuskirjoille tai villeille korteille, teen niistä oman postauksensa huhtikuussa.

Lukuintoa sinne ruudun toiselle puolelle! Perjantaina on taas kirja-arvion vuoro, joten palataan silloin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti