keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Kadonnut symboli - Dan Brown

Kolmannessa Langdon-seikkailussa Robert Langdon saa yllättäen kutsun Washingtoniin pitämään esitelmää. Paikalle saavuttuaan hänelle valkenee, että tapahtumaa, jossa hänen tulisi esitelmänsä pitää, ei ole olemassakaan ja että hänen ystävänsä ja oppi-isänsä Peter Solomon on siepattu. Saadakseen ystävänsä hengissä takaisin Langdonin täytyy auttaa sieppaajaa pääsemään käsiksi vapaamuurareiden salatuinpaan aarteeseen. Tällainen alkuastelma kuulostaa yhtä koukuttavalta kuin kaksi edellistä Langdon-romaania ovat, mutta Kadonnut symboli ei minusta yllä samalle tasolle edeltäjiensä kanssa. 

Ensimmäiseksi kiinnitin huomiota tökkivään, ajoittain jopa laahaavaan juoneen. Teksti pysähtyy turhan pitkiksi ajoiksi kohtiin, joihin ei tarvitsisi pysähtyä ja mielenkiinto tarinaa kohtaan katoaa yhtenään. Yllätyksiä on vähän ja ne, jotka tulevat vastaan, ovat melko pieniä. Kaiken kaikkiaan juonenkuljetuksessa on paljon enemmän ongelmia kuin hyviä ominaisuuksia.

Sisällöllisestikin teos on osittain vajaa. Siinä käsitellään esimerkiksi melko suppeasti noetiikkaa, hyvin uudenaikaista tieteenalaa, jota Peterin sisko Katherine kehittää eteenpäin. Katherinen persoonasta olisi saanut paremman otteen, jos noetiikkaan ja hänen salaiseen laboratorioonsa olisi keskitytty enemmän. Lisäksi romaaniin olisi saatu enemmän syvyyttä, jos noetiikan merkitystä olisi pohdittu tarkemmin.

Mielenkiintoisinta romaanissa on vapaamuuraiden symbolikkaan ja toimintaan liittyvä tieto. Pidän myös tavasta, jolla Brown tuo esiin katastrofeja, jollaisiin katkeruus ja väärinkäsitykset voivat pahimmillaan johtaa. Tunnetasolla romaani tavoittaa jotakin, mutta sekin tapahtuu laimeasti, jotenkin lässähtäneesti.

Romaani ei siis ole huono. Mutta ei se ole mahtavakaan. Joka tapauksessa siitä on vaikea kirjoittaa arvostelua, koska siinä on joitakin vaikeasti määriteltäviä hyviä ominaisuuksia ja paljon sellaista, joka ei mielestäni toimi. Teos on kokonaisuutena jotenkin hankalasti käsiteltävä. Arvosana kertoo ehkä parhaiten, millainen olo Kadonneesta symbolista jäi.

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti